Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Blefaritis: uzroci, vrste, simptomi i lečenje

Blefaritis: uzroci, vrste, simptomi i lečenje
Blefaritis je upala ivice očnih kapaka, koji se ispoljava kroz crvenilo i otečenost kapaka. 
Blefaritis je upala ivica očnih kapaka koju karakteriše crvenilo, peckanje, svrab i otok. Pacijent koji ima blefaritis izrazito je osetljiv na svetlo, zadimnjen prostor i ima stalni osećaj stranog tela u očima.
Kapci imaju veoma bitnu ulogu u mehaničkoj zaštiti oka, ali takođe imaju veoma bitnu ulogu u vlaženju površine oka. U njima se nalaze suzne žlezde koje lučenjem suza održavaju rožnjaču vlažnom, što je bitno za kvalitet vida i zdravlje rožnjače. Takođe se u njima nalaze žlezde koje luče lipide (masti) koje prekrivaju suzni film na rožnjači i sprečavaju prerano isparavanje suza.
Kad postoji upala ivice kapaka ili blefaritis ove funkcije mogu biti poremećene i zato dolazi do javljanja gore pomenutih simptoma.

Uzroci blefaritisa

Blefaritis se obično javlja kada postoji velika količina bakterija na koži što izaziva da se lojne žlezde zapuše.
Uzroci blefaritisa mogu biti i virusna infekcija, suvo oko, alergija i kožno oboljenje lica i glave.
Većinu slučajeva upala kapka čini posteriorni blefaritis, koji se javlja zbog upale Meibomovih žlezda (malih lojnih žlezda). U svakom očnom kapku se nalazi oko 40 ovih žlezda. Njihovi otvori se nalaze iza trepavica. Kada dođe do poremećaja funkcije ovih žlezda, javljaju se upala, iritacija i svrab ivica kapaka. Blefaritis se ponekad javlja i kod osoba sa rozaceom.
Anteriorni blefaritis se javlja zbog upale ivice kapka oko trepavica. Seboreični blefaritis je sličan perutanju koje se javlja na vlasištu i reč je o vrsti seboreičnog dermatitisa, čestog oboljenja kože koje izaziva perutave pečate na koži, crvenilo i upornu perut. Seboreja se može javiti na mestima na kojima se luči mnogo loja: licu, nosu, obrvama, ušima, kapcima i grudima.
U retkim slučajevima, upala očnog kapka se može javiti zbog primarne infekcije kapka stafilokokom ili nekom drugom bakterijom.
          

Blefaritis lečenje i dijagnoza

Dijagnoza se obično postavlja pomoću neposrednog vizuelnog pregleda i anamneze, pregledom biomikroskopom. Može se učiniti bris ivice kapaka, kože, nativni pregled na demodeks. 
Blefaritis nije teško oboljenje koje ugrožava oko i nije zarazan, ali njegovi simptomi mogu biti veoma neugodni i zahtevaju dugo lečenje.
Blefaritis se leči antibiotskom mašću, kapima, veštačkim kapima, antivirusnim lekovima u zavisnosti od vrste blefaritisa.
Akutni ulcerirajući blefaritis se obično leči lokalnom primenom antibiotika ili sistemnom primenom antivirusnih lekova.
Hronični blefaritis se leči higijenom kapaka (seboroični blefaritis), toplim oblozima (disfunkcija Meibomovih žlezda) i nadoknađivanjem suza (seboroični blefaritis, disfunkcija Meibomovih žlezda).

Komplikacije blefaritisa

Blefaritis može dovesti do raznih stanja očiju, a neka od njih su:
  • Ječmenac ili hordeolum je bakterijska infekcija jedne lojne žlezde čiji je otvor začepljen i jedna je od mogućih posledica blefaritisa. Stvara se bolna kvržica na ivici ili unutar očnog kapka
  • Halacion ili hronični ječmenac nastaje kada je otvor jedne lojne žlezde začepljen te uzrokuje povećanje žlezde
  • Hronični konjunktivitis – blefaritis može dovesti do učestalog pojavljivanja crvenog oka ili konjuktivitisa

Saveti za prevenciju i povratak blefaritisa

Najvažnije je održavanje dobre higijene očnih kapaka koja uključuje omekšavanje ivica i nakupljene masnoće toplim oblozima i masažom.
Tokom lečenja nije preporučljivo nositi šminku. Takođe, zbog suznih očiju i gnojnog iscetka nošenje kontaktnih sočiva se ne preporučuje.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter