Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Igranje oka: Uzroci i lečenje

Igranje oka: Uzroci i lečenje
Treperenje kapka ili igranje oka jeste neugodno, ali ne može da ima ozbiljne posledice po vid. Uglavnom se javlja zbog stresa, hroničnog umora, preterane upotrebe kofeina....
Nevoljno titranje ili igranje oka je stanje koje može izazvati osećaj jakog i nepravilnog treperenja kapaka, ali najčešće se ne može opaziti od strane drugih ljudi. Može da igra desno ili levo oko, gornji ili donji kapak.
Tačni uzroci su nepoznati, ali se veruje da je treperenje oka povezano s abnormalnim funkcionisanjem određenih nervnih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontrolišu koordinaciju mišića i pokreta.

UZROCI IGRANJA OKA

Uzroci koji dovode do treperenja oka mogu biti:
  • stres
  • preterana upotreba kofeina
  • hronični umor i zamor očiju
  • duži boravak ispred monitora računara, korišćenje mobilnog telefona, dugo gledanje televizije, dugotrajno čitanje knjiga (posebno noću uz slabije svetlo)
  • nedostatak minerala u organizmu pre svega magnezijuma i vitamina B
  • suve oči
  • hipoglikemija
  • zapaljenje sinusa
  • duže izlaganje hladnom i vetrovitom vremenu
  • oboljenja poput Parkinsonove bolesti ili neki neurološki problemi
Ukoliko nije posledica nekog ozbiljnijeg oboljenja, treperenje očiju jeste neugodno, ali je bezopasno, odnosno ne može ostaviti neke ozbiljnije posledice poput gubitka vida. Nevoljno treperenje oka je neprijatna pojava, koja nekad može trajati satima, pa čak i danima. Naravno, onog trenutka kada se uklone uzroci koji su doveli do treperenja – sve prestaje.
Međutim, ukoliko treperenje očiju traje duže od sedam dana ili dođe do potpunog zatvaranja kapka i na taj način dođe do remećenja normalnog vida ili ukoliko se titranje širi na druge delove lica i praćeno je otokom i crvenilom, potrebno je obavezno se javiti lekaru.

KOLIKO JE TREPERENJE OKA OPASNO ZA VID

Ovaj problem je većim delom samo neugodnost, dodatni stres i uznemirenje zbog utiska da svi vide kako oko „igra“. U većini slučajeva treperenje predstavlja bezopasnu pojavu koja ne ugrožava vid.

KAKO SE LEČI TREPERENJE OKA

U većini slučajeva treperenje oka nestaje nakon stavljanja toplih obloga na oko u trajanju od 10 minuta, a može i spontano da prođe nakon jedne do dve nedelje.
Blaži slučajevi treperenja oka mogu se otkloniti smanjenjem stresa, vežbanjem, raznim treninzima opuštanja i uz više sna. Potrebno je smanjiti unos kofeina, unositi više tečnosti, na primer uz svaku šoljicu kafe popiti i čašu vode.
Minerale poput magnezijuma i vitamine, pre svega vitamin B, potrebno je unositi preko hrane ili suplemenata. Magnezijum doprinosi boljem funkcionisanju mišića i nerava, a nedostatak ovog minerala može uzrokovati podrhtavanje mišića. Manjak magnezijuma može da izazove glavobolju i poremećaj sna, pa je preporuka da uzimate preparate magnezijuma. Hrana bogata mineralima poput spanaća, blitve, badema, crne čokolade i integralnih žitarica takođe je dobar izbor.
Suvo oko kao uzrok treperenja oka leči se upotrebom veštačkih suza i smanjenim naprezanjem očiju ispred ekrana.  Može pomoći i stavljanje blage obloge preko oka. Treperenje oka ne bi trebalo da predstavlja izvor stresa – da bi prestalo, neophodno je opustiti se.
Tiroidna žlezda proizvodi hormone T3 i T4, koji učestvuju u razvoju nervnog sistema, regulišu telesnu temperaturu i učestvuju u metaboličkim procesima. Ukoliko je njihova proizvodnja pojačana, mogući su simptomi kao što su ubrzani rad srca, nervoza i podrhtavanje mišića.
U vrlo retkim slučajevima kada nevoljno treperenje oka može biti posledica nekog neurološkog problema ili infekcije oka potrebno je obratiti se očnom lekaru. Najbolja preporuka jeste obavljanje kompletnog oftalmološkog pregleda kako bi očni lekar utvrdio u kakvom su stanju oči, kako bi se otkrio uzrok problema i dala odgovarajuća terapija.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter