Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Kako lečiti slabovidost kod dece

Kako lečiti slabovidost kod dece
Obavezni pregledi za svako dete, čak i za zdravu decu su: po rođenju i to oko šestog meseca, do treće godine, pred polazak u školu, potom bar još jednom u osmoj ili devetoj godini. Oko raste, kao i drugi delovi tela i menja se tokom vremena. Zato je neophodno da svoje dete odvodite  na pregled kod očnog lekara kao što ga vodite i na vakcinaciju. 

Šta je slabovidost?

Ambliopija (lat. amblyopia) ili slabovidost (lenjo oko) je senzorni poremećaj, koji nastaje zbog nemogućnosti razvoja vidne oštrine na jednom ili oba oka.
 
Šta to znači u praksi i kako roditelji mogu da primeti da njihovo dete ne vidi dobro?

Ukoliko su vidne oštrine smanjene na oba oka, dete će u tom slučaju pokazivati znakove slabijeg vida (primicanje predmetima), pa će samim tim i roditelji potražiti pomoć kod oftalmologa. Međutim, problem nastaje onda kada je vid oslabljen samo na jednom oku. U tom slučaju roditelji ne mogu primetiti problem, jer se dete koristi boljim okom, a nesvesno zanemaruje slabije. Zapravo, mozak dobija dve različite slike iz dva različita oka i zanemarujući „goru“ sliku forsira se ono oko koje mu daje dobru, što posledično dovodi do razvoja slabovidosti, odnosno zaostajanja u razvoju oka koje se ne upotrebljava.
U ovakvim slučajevima, preventivni dečiji oftalmološki pregled, kojim se utvrđuje vidna oštrina posebno za svako oko od ključnog je značaja za prepoznavanje i dalju borbu protiv slabovidosti deteta.
 
Kako se leči slabovidost?

Kada se na pregledu otkrije da je jedno oko slabovido, detetu je potrebno dati odgovarajuće naočare i uz to sprovoditi okluziju (zatvaranje) zdravog oka, kako bi se vid na  slabovidom oku što bolje razvio. Kod manje dece vidni centri u mozgu su još uvek u tzv. “plastičnoj fazi”, pa je i mogućnost poboljšanja vida u tom slučaju veća. Ova faza traje do 7-8. godine života, međutim najbolji rezultati ostvaruju se ukoliko se sa terapijom krene što ranije.

Najbolji rezultati postižu se, kada se okluzija sprovodi dok dete radi aktivnu radnju poput crtanja, čitanja, pisanja ili igranja igrica, jer se na taj način više stimuliše slabovido oko. Roditelji su ti koji moraju biti uporni i istrajni pri svakodnevnom zatvaranju oka, jer će se deca često opirati zatvaranju onog oka kojim bolje vide.  

           

 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter