Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Kako rešiti problem suvog oka

Kako rešiti problem suvog oka
Pacijenti sa suvim okom osećaju svrab, žuljanje i grebanje, a žale se i na zamućen vid. 

ŠTA JE SINDROM SUVOG OKA?

Suvo oko ili sindrom suvog oka je stanje koje nastaje pri smanjenoj proizvodnji suza ili stvaranju suza koje su lošijeg kvaliteta. Simptomi suvog oka su čest razlog obraćanja oftalmologu i javljaju se u u rasponu od blagih povremenih smetnji pa sve do hronične suvoće oka koja zahteva stalnu terapiju.

ŠTA SU SUZE I KOLIKO SU ONE BITNE?

Suze predstavljaju bistru tečnost koja se sastoji od tri sloja: masnog, vodenog i sluznog sloja.
Spoljašnji masni sloj ima ulogu da sprečava isparavanje suza i smanjuje napetost površine, odnosno stabilizuje suzni film. Srednji, vodeni, luči suzna žlezda i nedovoljna količina stvaranja ovog sloja je najčešći razlog nastanka sindroma suvog oka. Sluzni sloj stvaraju ćelije vežnjače  i njegova uloga  je da ravnomerno rasprši suze preko površine oka. Ako suze isparavaju prebrzo ili nisu raspršene jednako preko rožnjače zbog manjka bilo kojeg od ova tri sloja nastaju  simptomi suvog oka.
Osnovna uloga suznog filma je da ishranjuje rožnjaču, štiti je od stranih tela mehaničkim ispiranjem i stvara nepovoljne uslove za razvoj bakterija. Osim zaštitne uloge, suzni film ima značajnu ulogu i u optičkom sistemu. Da bi se svetlosni zraci koji ulaze u oko prelamali pravilno i na taj način dobila oštra slika, potrebna je glatka površina rožnjače koju upravo obezbeđuje suzni film. Iz tog razloga, jedan od glavnih simptoma suvog oka jeste mutan vid.

KOJI SU SIMPTOMI SUVOG OKA?

Osim zamućenja vida, pacijenti sa suvim okom se najšečše javljaju zbog svraba, žuljanja i osećaja stranog tela u oku, a u težim slučajevima se javlja pojačana osetljivost na svetlost i bol. U slučaju da postoji smetnja u stvaranju bilo kojeg sloja suznog filma, javlja se reakcija pojačanog suzenja. Na ovaj način oko pokušava da se izbori sa suvoćom kompenzatornim stvaranjem suza koje međutim nisu istog kvaliteta kao prave suze.
Sindrom suvog oka se javlja kod oba pola i danas predstavlja problem svih generacija. Simptomi suvog oka najšeće se javljaju kod osoba koje nose meka kontaktna sočiva, osoba koje dugotrajno rade za računarom kao i kod aktivnosti koje podrazumevaju smanjeno treptanje (vožnja,gledanje televizije,čitanje...) Kod žena se češće javlja usled hormonskog disbalansa tokom menopauze ili oboljenja štitne žlezde, a mogu se javiti i kao posledica nekih  autoimunih oboljenja ili upotrebe određenih lekova. Suv vazduh u klimatizovanim prostorijama i boravak u vetrovitim uslovima mogu uticati na pogoršanje simptoma.

KOLIKO JE SUVO OKO OPASNO I KAKO SE LEČI?

U pojedinim slučajevima, simptomi se mogu uspešno ublažiti smanjenjem izlaganja situacijama koje dovode do suvoće oka i odgovarajućom terapijom. Međutim, kada je uzrok stalno prisutan sindrom suvog oka predstavlja hronični problem. Bitno je sprečiti nastanak komplikacija kao što su oštećenje površine rožnjače i prodor infekcija. Zbog svega navedenog, u slučaju pojave simptoma suvog oka neophodno je javiti se oftalmologu radi započinjanja terapije. Sa druge strane, preporučuju se  preventivni pregledi kod  osoba koje su svojom profesijom ili životnim navikama pod većim rizikom za nastanak  sindroma suvog oka.
 
 


 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter