Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Kako zaštiti oči od pirotehničkih sredstava i uživati u praznicima

Kako zaštiti oči od pirotehničkih sredstava i uživati u praznicima
 
Trljanje oka je obično prva reakcija uplašene povređene osobe, ali to može samo pogoršati povredu i napraviti još veću štetu.
Novogodišnji praznici nam se bliže, a sa njima i dobro raspoloženje, druženje, zabava, dok  ugođaj često upotpunjuju prskalice, petarde, vatromet i druga pirotehnička sredstva.
Iako se neki od tih sredstava prodaju kao igračke, posledice koje ostavljaju mogu biti izrazito teške i ostaviti trajan invaliditet.
U najtežim slučajevima po oko pirotehnička sredstva mogu izazvati pucanje očne jabučice, hemijske i termičke opekotine, abrazije rožnjače i odlubljivanje retine, a sve te povrede mogu dovesti do trajnog oštećenja oka i gubitka vida.
 
Oko je jedan od najsloženijih organa u ljudskom telu, predstavlja naš prozor u svet,  jer je to čulo kojim primamo približno 90% svih utisaka, a putem svih ostalih čulnih organa svega  10%. Očna jabučica je smeštena u očnoj duplji i sa svih strana je zaštićena kostima lobanje osim sa prednje. Spreda jedinu zaštitu otvorenom oku koje gleda pružaju suzni film i kapci.
 
Najveći broj povređenih su deca (češće dečaci) i mladi ljudi. Zanimljiv statistički podatak je da su više od polovine povređenih bili posmatrači a ne oni koji su rukovali pirotehničkim sredstvima.
 
Povredu oka pirotehničkim sredstvom bi trebalo smatrati urgentnom i odmah potražiti medicinsku pomoć.

Dok se povređenom ne ukaže medicinska pomoć:
  • ne trljati oči
  • ne ispirati oči
  • ne uklanjati samostalno strana tela iz oka
  • ne stavljati masti
  • ne uzimati Aspirin ili Brufen (mogu umanjiti bol ali razređuju krv i krvarenje se teže zaustavlja)
 
Trljanje oka je obično prva reakcija uplašene povređene osobe koja time pokušava smanjiti bol. Trljanje i ispiranje očiju kao i samostalno vađenje stranih tela iz oka mogu samo pogoršati povredu i napraviti još veću štetu. Povređenog treba smiriti i potražiti medicinsku pomoć.
 
Još neki saveti:
  • ne dozvoljavajte deci da se igraju pirotehničkim sredstvima. Ovo podrazumeva i prskalive koje mnogi smatraju sigurnim ali one to definitivno nisu jer gore visokim temperaturama. Deca ne razumeju opasnosti korišćenja pirotehničkih sredstava.
  • poštovati sigurnosne barijere i gledati vatromet sa sigurne udaljensti
  • ne dirati pirotehnička sredstva koja nisu eksplodirala
 
I zapamtite, najbolji način da se zaštitite od povreda pirotehničkim sredstvima je da ih ne koristite. Čuvajte vaše oči!
 
Srećne praznike želi vam vaša Klinika Svjetlost!
 
 
 
 
 
 
 
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter