Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Konjunktivitis: uzroci, tipovi, simptomi i lečenje

Konjunktivitis: uzroci, tipovi, simptomi i lečenje
Crvenilo, oticanje i iscedak, kao i svrab, uobičajeni su simptomi zaraznog stanja konjuktivitisa. Konjuktivitis se leči različito, u zavisnosti od tipa infekcije. 
Konjunktivitis ili ” crveno oko” je vrlo česta očna bolest. To je upala vežnjače (konjunktive) unutar kapka. Vežnjača se nalazi na unutrašnjem delu kapka i pruža se preko beonjače do rožnjače. Kada se vežnjača upali beonjača postaje crvena. Konjunktivitis varira od blage do veoma jake upale.

Simptomi konjunktivitisa

Oči koje su zahvaćene upalom svrbe ili peku, a ponekad se javlja i osećaj toplote. Javlja se i osećaj stranog tela u oku i preosetljivost na svetlost.
Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, suzenje, žarenje u očima i svrab. Svrab dovodi do trljanja očiju i stvaranja edema (otoka) i zadebljanja vežnjače, pa ona postaje neprovidna. Vežnjača stvara više sekreta kada je zapaljena. Sekret može da bude veoma obilan i da se sliva preko rožnjače, ometajući vid. U toku noći se sasuši na rubovima kapaka, slepi ih, te kapci mogu da se otvore tek posle ispiranja sasušenog sekreta.

Ostali simptomi i znaci konjunktivitisa uključuju:
 • otok konjunktive
 • osećaj prisutnosti stranog tela u oku
 • osetljivost na svetlost
 • uvećani i bolni limfni čvorovi koji se nalaze ispred uha (limfni vodovi i čvorovi su veoma važni jer prestavljaju način na koji se tečnosti unutar organizma “pročišćavaju” od bakterija, virusa i ostalih uzročnika oboljenja)
 • osećaj nelagodnosti prilikom nošenja kontaktnih sočiva (ne mogu da stoje na mestu ili postoji osećaj žuljanja zbog kolekcije koja se nalazi ispod kapka).

Uzroci konjunktivitisa

Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Postoje mnogi uzroci za pojavu konjunktivitisa. Najčešći uzroci su virusne infekcije.
Drugi uzročnici su bakterije, hlamidije, gljivice i paraziti. Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među decom, katkad uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vetrom, prašinom, dimom.
Rizično je i nošenje kontaktnih sočiva, a posebno dugo nošenje sočiva. Rizični faktor su i kontakti s osobama koje imaju konjunktivitis.

Konjunktivitis kod dece

Kod beba i male dece konjunktivitis se često javlja jer su oni skloni da prljavim rukama dodiruju oči i na taj način u njih unesu različite mikroorganizme ili ih iziritiraju prašinom i slično.
Na zahvaćenom oku se uočava crvenilo, otok kapaka, pojačano suzenje i sekrecija iz oka (koja je kod virusnih konjunktivitisa obično providna i vodnjikava, a kod bakterijskih gušća, žućkasta ili zelenkasta). Ujutru su detetovi kapci često spojeni sasušenim sekretom i ono bez pomoći ne može da otvori oči. Oči ga svrbe ili peku, pa je često razdražljivo, smeta mu svetlost i nekontrolisano trlja oči rukama, čime samo pogoršava situaciju. Vrlo često ima loš san i apetit mu je slabiji nego inače.
Preporuka je da se dete odvede lekaru koji će utvrditi o kojoj vrsti konjuktivitisa se radi i prepisati odgovarajuću terapiju kako bi se izbeglo oštećenje oka, koje je retko ali se može desiti.
Konjunktivitis kod tek rođenih beba je relativno česta pojava. Uzrok može biti infekcija, iritacija ili zastoj u oticanju suza zbog nedovoljno razvijenih suznih kanalića.
Beba se može inficirati i u toku porođaja, ukoliko prolaskom kroz porođajni kanal dođe u kontakt sa bakterijama (najčešće hlamidijom ili gonokokom) iz majčine vagine ili grlića materice, kod žena koje imaju ovu infekciju.
Mnogo češći razlog crvenila i vlaženja oka kod tek rođenih beba su nerazvijeni suzni kanali koji ne mogu odvodili suze iz oka, tako da se u suzama koje se zadržavaju u oku mogu razmnožavati bakterije.
Jedan od razloga može biti i zapušen nos, jer tada suze i pored prohodnog suznog kanala nemaju gde da oteknu.

Lečenje konjunktivitisa

Veoma je važno da lekar odredi uzrok nastanka zapaljenja kako bi na osnovu toga, prepisao odgovarajuću terapiju.
Da bi se sprečilo širenje bolesti, pacijenta treba upozoriti na važnost lične higijene.
 • Na oko se može postaviti hladni oblog 3-4 puta dnevno u trajanju 10-15 minuta kako bi se smanjio svrab i ublažio bol. Svaki put je potrebno koristiti novi, čisti oblog.
 • Potrebno je često pranje ruku i ne dodirivati oči kako bi se sprečila ponovna infekcija.
 • Treba izbegavati češanje oka kako bi se smanjila iritacija.
 • Tokom dana je preporučljivo nositi naočare za sunce, jer je oko osetljivo na svetlost.
 • Treba baciti staru kozmetiku za oči, jer će nakon izlečenja uzrokovati ponovnu infekciju bakterijama koje se na njoj nalaze.
 • Svaku noć treba spavati na novoj, čistoj jastučnici.
 • Izbegavati nošenje kontaktnih sočiva dok se stavljaju lekovi u oko.

Koliko traje konjuktivitis?

Trajanje bolesti zavisi od tipa konjuktivitisa:
 • Kod virusnog konjunktivitisa nema specifičnog lečenja. Bolest traje do dve nedelje, a ponekad i duže. Simptomi se mogu ublažiti čestim ispiranjem očiju fiziološkim rastvorom, veštačkim suzama i oblogama.
 • Kod alergijskog konjunktivitisa lečenje i trajanje zavisi od vrste alergijskog konjunktivitisa.
 • Kod bakterijskog konjunktivitisa najbolje je terapiju odrediti prema antibiogramu i brisu oka. 

Kako se prenosi konjuktivitis

Virusni i bakterijski konjuktivitis je izuzetno zarazan. Lako se prenosi neopranim rukama ili deljenjem peškira, posteljine i šminke sa zaraženom osobom. Takođe je moguće zaraziti se putem kašljanja i kijanja. Deca koja boluju od konjuktivitisa treba da ostanu kod kuće. Alergijski konjuktivitis (sezonskog tipa, od životinjskih dlaka, kozmetike ili parfema) te konjuktivitis uzrokovan raznovrsnim hemikalijama nisu zarazni.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter