Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Očne alergije - simptomi i lečenje

Očne alergije - simptomi i lečenje
Očne alergije je jednostavno prepoznati zbog simptoma poput crvenih očiju, natečenih kapaka, svraba i suzenja očiju. 
Proleće za veliki broj ljudi znači i borbu s alergijama. Suzne oči, crvenilo, svrab, glavobolja samo su neki od simptoma sa kojima se bore mnogi koji imaju alergijske bolesti.
Ljudima trenutno najviše smetaju alergeni polena drveća poput breze, lipe, platana, lešnika i zove, a od maja kreću tegobe zbog polena trava.
Alergijske bolesti se danas svrstavaju u bolesti modernog doba i smatra se da je oko četvrtina svetske populacije alergična na neku supstancu i da zbog toga pati od neke alergijske bolesti.

Očne alergije

Očne alergije je jednostavno prepoznati zbog simptoma poput crvenih očiju, natečenih kapaka, svraba i suzenja očiju, a tu su i kijanje i curenje nosa, kao simptomi alergija.

Kako nastaje alergija i koji su njeni uzroci?

Kod alergija imunološki sistem čoveka postaje preosetljiv, pa neadekvatno reaguje na inače bezopasne supstance. Imunološki sistem koji uredno funkcioniše štiti nas od bolesti tako što uništava štetne mikroorganizme koji uđu u organizam.
Nažalost, kod alergija imunološki sistem napada inače bezopasne supstance (alergene) poput polena, prašine, životinjske dlake, hrane ili lekova izazivajući upalu. Oči reaguju na alergen koja ih iritira pa nastaje očna alergija.
Očne alergije takođe mogu biti uzrokovane reakcijom na određene kozmetičke proizvode ili kapi za oči, uključujući i veštačke suze za suve oči koje sadrže konzervanse.
Upala je najčešće lokalizovana na područje gornjih disajnih puteva, očiju, kože ili digestivnog trakta, ali može zahvatiti i ceo organizam kao što je to slučaj kod vrlo opasnog anafilaktičnog šoka. Osnovni simptom svih lokalizovanih alergijskih upala je svrab.

Kako da smanjite simptome očnih alergija?

Ukoliko su vaše oči osetljive na alergene najbolje što možete da učinite za smanjenje simptoma očnih alergija je da ograničite svoje izlaganje alergenima na koje ste osetljivi.
Na primer, kada je velika količina polena u vazduhu, ostanite u zatvorenom što je duže moguće. Dok ste na otvorenom obavezno nosite što veće sunčane naočare kako bi zaštitili oči od polena u zraku. Dok se vozite u automobilu, obavezno zatvorite sve prozore.
Ukoliko nosite kontaktna sočiva, odmorite oči od njih dok traje osetljivost na alergene. Budući da površina kontaktnih sočiva može privući alergene, razmislite o tome da tokom sezone alergija nosite samo dioptrijske naočare. Druga opcija je da nosite dnevna sočiva koja se bacaju nakon nošenja, pa ćete tako izbeći nagomilavanje alergena na sočivima.

Kada se obratiti oftalmologu?

U slučaju jakog alergijskog konjunktivitisa potrebno je da odete kod oftalmologa. Lečenje može uključivati antihistaminike ili protivupalne kapi za oči.
Ponekad je teško odrediti razliku između alergijskog i infekcijskog konjuktivitisa, pogotovo u razdoblju polenske groznice kada su crvene i suzne oči zajednički simptom. Ukoliko je crvenilo izraženo samo na jednom oku, tada su male šanse da se radi o alergijskom konjuktivitisu.

Važno je naglasiti da se odmah obratite oftalmologu ukoliko osećate bol u oku, imate izraženu osetljivost na svetlost, te ako je došlo do pada vidne oštrine, jer ovo nisu simptomi alergijskog konjuktivitisa.
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter