Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Novosti

Aktuelna događanja i novine u Klinici Svjetlost
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

"Svjetlost" i na poslednjem "Live surgery" simpozijumu prikazala vrhunske veštine

Četiri vrhunska operatera Klinike Svjetlost i 5 hirurških zahvata prenošenih uživo, paralelni rad u 2 operacijske dvorane, a sve u samo 60-ak minuta, gotovo pola sata manje od zadatog vremena – presek je to zahtevnog i uzbudljivog takmičenja za oftalmološkog Oscara.
ZAGREB, 29. oktobra 2016. – Četvrtu godinu zaredom tim hirurga oftalmologa Klinike "Svjetlost" brojnom auditorijumu od nekoliko hiljada oftalmologa iz Zagreba i Milana priuštio je nesvakidašnji hirurški doživljaj - operacije oka u prenosu uživo. Četiri vrhunska operatera i 5 hirurških zahvata u krupnom planu, paralelni rad u 2 operacijske dvorane, a sve u samo 60-ak minuta, gotovo pola sata manje od zadatog vremena – presek je tog zahtevnog i uzbudljivog takmičenja za nagradu "Best Live Surgery Award" koje je održano u okviru najvećeg svetskog videohirurškog kongresa "Videocatarattarefrattiva Milano". Video operacija možete pogledati OVDE.

Tim operatera Klinike "Svjetlost" u sastavu prof. Nikica Gabrić, prof. Iva Dekaris, doc. Ratimir Lazić i dr. Vesna Cerović još jednom su pokazali izvanredne hirurške veštine i primenu najsavremenijih tehnika i metoda u oftalmologiji. Oftalmolozi Klinike "Svjetlost" izveli su pet operacijskih zahvata kroz koje su predstavili metode ugradnje sočiva za pacijente koji nisu pogodni za lasersko skidanje dioptrije (ugradnja fakične ICL torične sočivo- prof. Nikica Gabrić), ugradnju ''Symfony'' sočiva kao rešenja za starosnu dioptriju i mrenu (dr. Vesna Cerović), ugradnje PanOptix sočiva koje smanjuju zavisnost d naočara za čitanje nakon operacije mrene (prof. Nikica Gabrić), najmoderniju metodu slojevite transplantacije rožnjače (UT-DSAEK, prof. Iva Dekaris) te metodu hirurške sanacije puknuća žute mrlje (tzv. zahvat vitrektomije, doc. Ratimir Lazić).

Na isti je dan u Zagrebu održan i XII. kongres Hrvatskog društva lekara za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju, pa je tako nekoliko stotina oftalmologa u zagrebačkom hotelu Sheraton i preko nekoliko hiljada učesnika simpozijuma u Milanu, gde je operacije pet oftalmoloških timova ocenjivao stručni žiri, imalo priliku uživo pratiti prenose zahtevnih operacijskih zahvata. Operacije su praćene na višestruko uvećanom prikazu oka te je posmatran i ocenjivan svaki potez ruku operatera koji su sat i po vremena, bez editiranja i skraćivanja, izvodili složene mikrohirurške zahvate na oku i odgovarali na stručna pitanja međunarodnog odbora u Milanu.

"Ovo je važan oftalmološki događaj na svetskom nivou, jedinstven u svetu. Klinici Svjetlost je ovo četvrti put da je u konkurenciji za "Best Live Surgery Award", po tome smo rekorderi, a iako smo prošle godine bili najbolji i osvojili oftalmološkog Oscara verujem da smo ove godine bili još bolji. Pet operacijskih zahvata koji su trebali biti izvedeni u 90 minuta moj tim je izveo u 60-ak minuta. Ja sam svoju operaciju završio za četiri minute, a i svi drugi iz tima su završili daleko pre očekivanog vremena. Ali kvalitet je najvažniji, tako da smo tome posvetili puno više pažnje nego samom vremenu. Čekamo odluku žirija iz Milana, konkurencija je kao i svake godine bila jaka i već je to samo po sebi jedna nagrada, biti u tako respektabilnom društvu", rekao je prof. Gabrić.

Ko će ove godine osvojiti „oftalmološkog Oscara“, odnosno „Best Live Surgery Award“, biće poznato u ponedeljak, kada će žiri obelodaniti svoju odluku. Trenutno nagradu u svom posedu ima Klinika Svjetlost, čiji je tim prošle godine proglašen najboljim. Uz  tim zagrebačke očne Klinike Svjetlost u "Best Live Surgery-u" učestvovali su timovi iz milanske klinike CAMO (klinika organizatora simpozijuma i pionira refraktivne hirurgije prof. Lucia Buratta), očne klinike Marienplatz iz Munchena, Centra laserske hirurgije iz italijanskog Cunea i očne bolnice iz Atene.

Pored pet operacija koje su izvedene za ''Best Live Surgey Award'' dodatnih pet operacija u Klinici Svjetlost izvelo je pet vrhunskih operatera iz domaćih državnih i privatnih klinika. Ti su zahvati  prikazani uživo na XII. kongresu Hrvatskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju na kojem je učestvovalo više od 300 stručnjaka oftalmologa iz regiona i šire. Od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati okupljeni su imali priliku poslušati najzanimljivije novosti u području oftalmološke struke, uvežbati hirurške veštine u tzv. WET-LAB-u te pratiti prenose operacija uživo.

Tokom zagrebačkog kongresa dodeljene su i dve nagrade Zaklade profs. Ljiljana Zergollern Čupak i Krešimir Čupak za najbolji rad mladih oftalmologa. Nagrade su primili dr. Vernesa Sofić Drino iz Svjetlosti Sarajevo i dr. Marijana Bilen Babić iz KBC Rijeka.

Reportaže s "Live Surgery-a" pogledajte ovdje:
RTL Vijesti
RTL Danas
HRT Dnevnik 3