Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Novosti

Aktuelna događanja i novine u Klinici Svjetlost
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

U HAZU-u održan naučni simpozijum - predstavljene novosti u oftalmologiji

U HAZU-u održan naučni simpozijum - predstavljene novosti u oftalmologiji
Na simpozijumu su predstavljena najnovija dostignuća i naučna otkrića u oftalmologiji i to u lečenju svih segmenata oka: prednjeg i zadnjeg dela oka i lečenju dece.
Zagreb, 1. decembar 2017. – U palati HAZU-a održan je međunarodni naučni simpozijum pod nazivom „Novosti u oftalmologiji“ u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Specijalne bolnice za oftalmologiju „Svjetlost“. Na simpozijumu su predstavljena najnovija dostignuća i naučna saznanja u oftalmologiji i to u lečenju svih segmenata oka: prednjeg i stražnjeg dela oka i lečenju dece.

„Hrvatska medicina je, uprkos svemu, jedan od najorganizovanijih sistema u društvu, a oftalmologija je u samom vrhu naše medicine, rekao je na otvaranju simpozijuma predsednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić. „Skupovi poput ovog, kojeg suorganiziramo sa Specijalnom bolnicom Svjetlost po četvrti put, i na kojem eminentni domaći i međunarodni stručnjaci predstavljaju najnovija dostignuća koja primjenjuju u praksi to i potvrđuju“, dodao je akademik Kusić.

Poslednjih 10-ak godina došlo je do velikog napretka u mogućnostima lečenja bolesti oka, kako konzervativnim pristupom tako i hirurgijom oka. Tome je uveliko doprineo napredak tehnologije kojom se vrše operacije oka te pronalazak novih lekova koji se koriste u dosad neizlečivim bolestima. „Do svih tih pozitivnih promena ne bi došlo bez predanog naučno-istraživačkog rada iz čijih se rezultata stvaraju novi lekovi i nove tehnologije“, rekla je predsednica organizacijskog odbora i medicinska direktorka Klinike Svjetlost prof. Iva Dekaris.
Prof. Jesper Hjortdal sa Sveučilišta u Aarhusu, koji se bavi bolestima prednjeg dela oka, predstavio je najnovije tehnike transplantacije rožnjače kojima se transplantira samo jedan njen deo ili sloj, što je značajno bolje za pacijente jer brže progledaju ili je značajno veća šansa da će operacija uspeti.

Prof. Thomas Fuschsluger, potpredsednik Evropskog udruženja za istraživanja oka, predstavio je genetsku terapiju koja je budućnost oftalmologije te je prikazao kako se može in vitro, u posudici, genskom manipulacijom postići korekcija nekih bolesti rožnjače ili prednjeg prozirnog dela oka.

Imunološkinja Carolina Arancibia sa Sveučilišta u Oxfordu osvrnula se na istraživanja novih lekova koji sprečavaju odbacivanje presađenih tkiva. Prof. Dekaris predstavila je metodu presađivanja matičnih ćelija rožnjače koja se od nedavno među nekoliko evropskih država izvodi i u Hrvatskoj, a dr. Tominac Trcin uzgoj matičnih ćelija u Banci tkiva pri KBC Sestre Milosrdnice.

U drugom delu simpozijuma 17 predavača iz Hrvatske i regiona prenelo je svoja iskustva u lečenju bolesti oka, primeni najnovijih intraokularnih sočiva kojima se kod operacije mrene moguće rešiti i dioptrije te lekovima za dijabetesnu retinopatiju, odnosno stražnji deo oka i novim lekovima za lečenje makularne degeneracije. To je bolest koja zahvata ljude iznad 65 godina života i najčešće oduzima vid starijoj populaciji. Za lečenje te bolesti postoji desetak novih lekova, kaže prof. Dekaris te dodaje kako se od postojećih šest lekova za makularnu degeneraciju u Hrvatskoj u državnim bolnicama trenutno koristi tek jedan, primarno zato što su takvi lekovi relativno skupi. Predstavljena je i upotreba novih bioloških „lepila“ kod puknuća rožnjače, ulozi lasera za skidanje dioptrije kod nepravilnih rožnjača, upotrebi DNA-analize u dijagnostici pojedinih bolesti oka, lečenju nistagmusa, slabovidosti i drugih bolesti kod dece.

Predavanje o poslovnim modelima razvoja oftalmologije u regionu održao je prof. Nikica Gabrić, osnivač i direktor jedinog domaćeg oftalmološkog lanca koji posluje izvan Hrvatske. „Svi privatni oftalmolozi u Hrvatskoj zajednički godišnje imaju nešto manje od 100 miliona kuna prihoda, a na tržište ovog dela Evrope kucaju međunarodni lanci od kojih neki imaju godišnji prihod veći i od 200 miliona evra. Njihovo širenje finansiraju equity fondovi, a naša je budućnost u međusobnom udruživanju i partnerstvima, uz još veća ulaganja u edukaciju i tehnologiju“, zaključio je prof. Gabrić.

Na simpozijumu je učestvovalo više od 150 oftalmologa iz 8 evropskih država.