Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Dijabetes i retina

Retinološki pregled  podrazumeva detaljan pregled dubine oka, odnosno njegovog zadnjeg segmenta. Pregled započinje utvrđivanjem vidne oštrine oba oka. Slede merenje očnog pritiska i pregled prednjeg segmenta oka u ambulanti na biomikroskopu. Nakon toga u oči se kapaju kapi za širenje zenica. Zenice se šire od 10 minuta do pola sata, što je individualno. Pregled dubine oka radi se u ambulanti na biomikroskopu tako što lekar prinese lupu blizu oka ili je nežno prisloni  na oko koje je prethodno anestezirano. Na taj način mogu se detaljno videti staklasto telo i mrežnjača.  Pregled traje kratko i nije bolan. Nakon pregleda par minuta pacijent može videti bljeskove, a zenice ostaju proširene oko 2 sata te su u tom periodu otežani vožnja automobila i čitanje.

Nakon pregleda lekar može postaviti dijagnozu i određuje lečenje ili upućuje pacijenta na dodatne pretrage. Obično se pregled upotpunjuje dodatnim pretragama kao što su: OCT- optička koherentna tomografija ili ultrazvuk oka. Sve ove pretrage mogu se učiniti tokom jedne posete klinici. Nakon dodatnih analiza lekar određuje terapiju koja može biti terapija lekovima, kapima, laserom, intraokularnim inekcijama ili zakazuje operaciju oka.
Bolesti retine su obično složene bolesti koje duže traju ili su hronične i zbog toga je najčešće potrebno kontrolisati pacijente neko vreme, u nedeljnim ili mesečnim intervalima. Na kontrolnim pregledima takođe se šire zenice i mogu se raditi dodatne pretrage, ali svakako kontrolni pregled traje znatno kraće od redovnog.
Više informacija
ZAKAŽITE PREGLED