Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Keratokonus i kroslinking

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Crosslinking (fototerapija abnormalnosti strukture rožnjače)

Crosslinking je zahvat kojim se pokušavaju ojačati oslabljene kolagenske veze rožnjače i tako usporiti napredovanje keratokonusa. Naglasak je na reči "usporiti" jer se procedura koristi u svetu oko 20 godina, tako da još uvek ne postoji dovoljan vremenski period da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da crosslinking definitivno zaustavlja keratokonus. Osobe kojima je moguće učiniti crosslinking jesu pacijenti s keratokonusom čija debljina rožnjače nije ispod 390 mikrona, pacijenti čija je rožnjača bistra i bez ožiljaka, a vidna oštrina s naočarima može iznositi 0,9 ili niže. Pacijenti s drugim bolestima rožnjače i pacijentkinje koje su trudne nisu kandidati za crosslinking.

Zahvat crosslinking traje oko dva sata. Radi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Finom špatulom skloni se površinski sloj rožnjače, odnosno njen epitel. Nakon toga se rožnjača tretira visokim dozama B2 vitamina u obliku guste tečnosti koja se zove Riboflavin u trajanju od 20 do 30 minuta. Riboflavin ovde ima višenamensku ulogu. Pre svega da ojača rožnjaču, ali isto tako važno i da zaštiti dublje segmente oka od UV zraka kojima će se oko tretirati kasnije. Po završetku rožnjača se tretira UV lampom kroz narednih pola sata uz pauze nakon svakih pet minuta. Lampa se automatski sama isključuje i u pauzi od dve minute ponovo se ukapava Riboflavin koji s UV zrakama ima zadatak da ojača rožnjaču. Nakon završetka zahvata na tretiranu rožnjaču se postavlja meko kontaktno sočivo koja ostaju u oku od 4 do 7 dana. Pacijent dobija lokalnu terapiju u vidu kortikosteroidnih kapljica koje koristi kroz naredna dva meseca. Prvi dan po zahvatu pacijent može osećati jake bolove na šta se svakako upozori.

Stvarni rezultati nakon crosslinkinga procenjuju se nakon 6 do 12 meseci kod odraslih pacijenata, a kod dece su potrebna i do 24 meseca. Pacijent može nakon oporavka da nastavi sa nošenjem polutvrdih kontaktnih sočiva, a vrlo često su to sočiva s istim parametrima kao i pre crosslinkinga.