Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Keratokonus i kroslinking

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Keratokonus

Keratokonus je najčešća degenerativna promena rožnjače, koju karakteriše neupalno progresivno stanjivanje rožnjače. Normаlni oblik rožnjаče je polu-loptаsti. Ponekаd, strukturа rožnjаče nije dovoljno jаka dа održi okrugli oblik tokom vremena, te se rožnjаčа ispupčuje ka spoljа i poprima oblik kupe- konusa. Pogađa jednu osobu na dve hiljade stanovnika, češće muškarce nego žene.

Tačan uzrok keratokonusa je još uvek nepoznat, ali se smatra da je povezan s lošom enzimskom aktivnošću unutar rožnjače. Utvrđena je i genetska predispozicija s obzirom na to da se češće javlja u porodicama kod kojih je već dijagnostikovan keratokonus. Progresija keratokonusa je brža kod pacijenata s Daunovim sindromom, te osoba koje su sklone učestalom trljanju očiju. Smatra se da bolest obično zahvata oba oka, ali progresija bolesti je obično izraženija na jednom oku. Keratokonus  napreduje u adolescentskom uzrastu i potom se stabilizuje (iako nije pravilo).