Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Pregledi pacijenata

Pregledi za određivanje naočara uz kompletni screening pregled za detekciju svih očnih bolesti.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Pregledi pacijenata

U očnoj Klinici Svjetlost svaki dan obavljamo detaljne oftalmološke preglede. Osnovni oftalmološki pregled se sastoji od određivanja vidne oštrine s dioptrijom na daljinu i blizinu, merenja očnog pritiska, pregleda prednjeg segmenta oka na biomikroskopu (kapci, spojnica, rožnjača, prednja očna sobica, zenica i sočiva) i širenja zenica s pregledom zadnjeg dela oka-fundusa (staklovina, očni živac, retina i krvne sudove).

Ukoliko je oko zdravo i ima samo dioptriju pacijentu se mogu propisati naočare bilo za daljinu i blizinu ili progresivne naočare. A ukoliko želi da se oslobodi optičkih pomagala, predlaže se intervencija za uklanjanje dioptrije.

Ukoliko se tokom pregleda utvrdi neka očna bolest (upala, katarakta, suvo oko, problem s kapcima, bolest žute mrlje, dijabetesna retinopatija, glaukom) tada se pacijentu propisuje terapija ili dodatne pretrage, u cilju lečenja dijagnostikovane bolesti.

Prilikom zakazivanja važno je napomenuti da li pacijent nosi kontaktna sočiva i koje vrste (meke, polutvrde ili tvrde). Ukoliko pacijent nosi polutvrda ili meka sočiva potrebno je da napravi pauzu u nošenju kontaknih sočiva nekoliko dana pre pregleda, jer njihovo nošenje može uticati na rezultate snimanja. Preporučuje se skinuti polutvrdo sočivo onoliko dana pre pregleda koliko ih godina pacijent nosi, dok je meko kontaktno sočivo potrebno skinuti tri dana pre pregleda.

Preventivni i redovni oftalmološki pregledi su vrlo značajni, jer oftalmolog vidi prve promene brojnih sistemskih bolesti i stanja i zato tesno sarađuje sa mnogim specijalistima (internista, neurolog, dermatolog, otorinolaringolog, pedijatar itd.).
Više informacija
ZAKAŽITE PREGLED