Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Starosna dioptrija

Rešavanje dioptrije za čitanje ugradnjom multifokalnih i extended range vision intraokularnih sočiva pacijentima koji nemaju mrenu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Starosna dioptrija

Presbiopija ili starosna dalekovidost (starosna dioptrija) deo je prirodnog procesa starenja oka. Počinje se javljati u ranim četrdesetim godinama. Uzrokovana je smanjenom mogućnošću mišića u oku, koji savijaju naše prirodno sočivo (sočivo ima oblik diska pri gledanju na daljinu, a nalikuje kugli kada gledamo na blizinu) da se napregne da bi se mogao fokusirati objekat blizak oku.

Pacijenti se mogu rešiti tzv. starosne dioptrije, tj. nošenja naočara operacijom ugradnje multifokalnog intraokularnog sočiva. Operacija je brza, sigurna, delotvorna i bezbolna, tako da pacijent može nakon 3-5 dana da nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Individualno pristupamo svakom pacijentu kako bismo odabrali intraokularno sočivo s obzirom na potrebe i specifičan životni stil svakog pojedinca.

Glavni simptom presbiopije je otežano fokusiranje slike i zamućen vid na blizinu, osoba ju najčešće primeti kada kod čitanja slova postanu nejasna i premala. Kod dužeg gledanja na blizinu dolazi do naprezanja i umora očiju, koje često prati suzenje, ponekad i glavobolje. Ove su smetnje jače izražene u slučaju slabijeg osvetljenja.
Više informacija
ZAKAŽITE PREGLED