Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dečja oftalmologija i razrokost (strabizam)

Jedina privatna ustanova u regionu koja pruža celokupni pregled, lečenje i operacije dece od 0 do 18 godina. Posebno edukovan tim za rad s malom decom uz najsavremeniju dijagnostičku, terapijsku i operativnu opremu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Određivanje dioptrije

Najčešći razlog zbog kog deca dolaze na pregled očiju je dioptrija (kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam). Obično kod male dece roditelji primete da dete ne vidi jer približava knjige i igračke, gleda televiziju na kratkoj udaljenosti ili stišće oči i učestalo žmirka kod pokušaja fiksiranja udaljenih predmeta. Kod starije dece najčešće problemi nastaju kada deca ne vide čitati sa školske table.

DIOPTRIJA Deca koja imaju refrakcijsku grešku nakon dugotrajnijeg čitanja ili igranja igrica žale se i na glavobolje. To se događa zbog izrazite prilagodljivosti dečjeg oka, zbog koje dete nesvesno koriguje svoju dioptriju, ali ulaže dodatni napor koji ga umara, a u nekim slučajevima može dovesti i do oštećenja u vidnom sistemu.

S obzirom na to da je dečje oko u razvoju, svaku refrakcijsku grešku potrebno je ispravno korigovati. Za korigovanje refrakcijskih grešaka deci se daju naočare ili kontaktno sočivo.