Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dečja oftalmologija i razrokost (strabizam)

Jedina privatna ustanova u regionu koja pruža celokupni pregled, lečenje i operacije dece od 0 do 18 godina. Posebno edukovan tim za rad s malom decom uz najsavremeniju dijagnostičku, terapijsku i operativnu opremu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Suženje suznih kanala

Kod sasvim male dece, još za vreme dojenja, roditelji često dolaze jer detetu „suzi oko“. Odmah po rođenju to može biti posledica infekcije u porođajnom traktu i zahteva lečenje lokalnim antibiotikom. Međutim, mnogo je češće posledica neotvaranja kanala koji se nalazi između oka i nosa, radi čega dolazi do nakupljanja viška suza u suznoj vrećici, koja se nalazi na početku kanala, te do vraćanja viška suza prema oku.

To je vrlo lako proveriti pritiskom u području kanalića zbog kojeg će doći do naglog izlaska sekreta prema oku. Kod 90% dece kanalić se spontano otvori tokom prve godine života. Dok oko nije upaljeno, nije potrebno davanje nikakvih antibiotika, nego samo redovno ispiranje i masiranje u području kanalića po uputu stručnjaka kako bi se potpomoglo spontano otvaranje. Kod malog broja dece kanalić se ne otvori tokom prve godine te je onda potrebno otvoriti kanalić tankom sondom u opštoj anesteziji. Zahvat traje desetak minuta i izvodi se vrlo tankim sondama prilagođenim uzrastu deteta. Posle takvog zahvata još je neko vreme potrebno masiranje i higijena.

U retkim slučajevima u kojima se kanalić nakon sondiranja ne otvori, zahvat se može ponoviti s ugradnjom silikonske cevčice koja se u oku ostavlja šest meseci kako se otvoreni kanalić ne bi spontano ponovno zatvorio.