Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dečja oftalmologija i razrokost (strabizam)

Jedina privatna ustanova u regionu koja pruža celokupni pregled, lečenje i operacije dece od 0 do 18 godina. Posebno edukovan tim za rad s malom decom uz najsavremeniju dijagnostičku, terapijsku i operativnu opremu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Urođena mrena

Zašto nastaje urođena mrena?

Ponekad se dete može roditi s mrenom na jednom ili čak na oba oka. Takve urođene mrene nastaju obično zbog poremećaja u razvoju ili pak nekih infekcija dok je još dete u majčinom stomaku. S obzirom na to da zamućena sočiva sprečavaju ulazak svetla u oko čak i ako je ostatak oka u potpunosti zdrav, ako se mrena odmah ne ukloni, vid deteta neće moći da se razvije, te će ostati visoko slabovido i nakon uspešno urađene operacije. Zbog toga je urođenu mrenu potrebno operisati što ranije, još kod beba. 

Kako izgleda operacija urođene mrene?

Prilikom operacije napravi se rez od svega nekoliko milimetara te se uz pomoć ultrazvuka ukloni zamućeno sočivo i na njegovo mesto se kroz mali rez stavi veštačko sočivo. Veštačka sočiva nalaze se na istom mestu gde su bila i prirodna, ne vidi se da je u oku i traje čitav život. Nakon operacije mrene (katarakte) u dečjoj dobi lečenje je potrebno nastaviti (naočare, okluzija) u svrhu poboljšavanja razvoja vidne oštrine na operisanom oku. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, traje do deset minuta po oku. Kako su prirodna sočiva kod beba mekša nego kod starijih osoba kod kojih se takva operacija uobičajeno izvodi, ultrazvučni deo zahvata je moguće napraviti sa znantno manje energije što je i mnogo manje traumatično za oko.

PRIROĐENA MRENA

Zašto oftalmološka Klinika Svjetlost?

Kako bismo nakon operacije bili što bliže fiziologiji i funkciji dečjeg oka koje ima akomodaciju (prilagođavanje gledanja na sve daljine), u oftalmološkoj Klinici Svjetlost u Zagrebu deci ugrađujemo sočiva, koja su najbliža našem prirodnom vidu. Ugradnjom takvih sočiva, dete ima sačuvanu mogućnost prilagođavanja oka gledanju na sve daljine (blizu, srednja udaljenost, daljina) i dobar vid. Na raspolaganju je više vrsta takvih sočiva od kojih izdvajamo najmodernije Symfony sočivo s proširenim rasponom vida.