Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dečja oftalmologija i razrokost (strabizam)

Jedina privatna ustanova u regionu koja pruža celokupni pregled, lečenje i operacije dece od 0 do 18 godina. Posebno edukovan tim za rad s malom decom uz najsavremeniju dijagnostičku, terapijsku i operativnu opremu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Pregled deteta

Oftalmološki pregled deteta traje do dva sata i obuhvata:
  1. određivanje vidne oštrine na blizinu i daljinu
  2. testove za strabizam i stereovid
  3. širenje zenica i određivanje objektivne dioptrije 
  4. kompletan pregled prednjeg i zadnjeg dela oka.

Metode određivanja vidne oštrine različite su u zavisnosti od uzrasne dobi. Kod malih beba upotrebljavaju se posebne kartice s uzorkom uz pomoć kojih se utvrđuje koja veličina uzorka izaziva bebinu pažnju te se rezultat upoređuje s tablicama propisanima za dob.

DJEČJI OFTALMOLOŠKI PREGLED SPLIT Za decu predškolskog uzrasta upotrebljavaju se sličice (simboli Lea) koje su napravljene po jednakim propisima kao slova za odrasle. Za što bolji uvid u stanje oštrine vida potrebno je dete ispitati kako prepoznaje sličice na blizinu i na daljinu. Za decu školskog uzrasta koriste se tablice slova kao za odrasle.


Preuzmite ovde Lea simbole za ispis i vežbanje  
Uzimanje ortoptičkog statusa (pregled za strabizam) takođe je nužan deo pregleda deteta, a obavezno se radi i kod odraslih koji imaju strabizam. Služi za proveru položaja i uredne pokretljivosti te saradnje između oba oka. U ovom delu pregleda ustanovljava se vrsta i meri se veličina strabizma, utvrđuju se poremećaji binokularnog vida (ima li dete prilikom gledanja urednu saradnju oba oka), slabovidnost (lenjo oko), kao i nistagmus (titranje očiju). Utvrđuje se i razvijenost stereovida (3D vida) uz pomoć stereotestova (test Titmus, test Lang). Kod dece ili odraslih koji imaju nistagmus (titranje oka) u ovom delu pregleda obavljaju se potrebna dodatna merenja. 
SPLIT Procedura određivanja objektivne dioptrije deteta nešto je drugačija nego kod odraslih zbog jake prilagodljivosti (akomodacije) dečjeg oka koje ponekad s lakoćom prikrije i veće dioptrije. Kako bi se isključila ta pojava, potrebno je raširiti zenice, što se postiže kapanjem u nekoliko navrata, a cela procedura traje oko sat vremena. Preporučljivo je kod kuće pripremiti dete na to da će se u oči kapati kapljice i da će nakon pregleda mutnije videti (od nekoliko sati do dan). Nakon što su zenice potpuno proširene, radi se objektivno određivanje dioptrije – skijaskopiranje, izuzetno važno za određivanje moguće skrivene dioptrije ili nekog drugog poremećaja vida i određivanje odgovarajućih naočara. Iako je za određivanje oštrine vida potrebna saradnja deteta, objektivna dioptrija može se odrediti i kod najmanje dece jer za to nije potrebna saradnja deteta. 

Za određivanje objektivne dioptrije kod dece koristimo posebno prilagođen dečji refraktometar Plusoptix.


Prednji segment oka pregleda se na procepnoj svetiljci s mikroskopom kako bi se isključili znakovi upale, alergije i eventualne anatomske nepravilnosti. Pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka radi se kako bi se detaljno utvrdio izgled mrežnjače.