Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dečja oftalmologija i razrokost (strabizam)

Jedina privatna ustanova u regionu koja pruža celokupni pregled, lečenje i operacije dece od 0 do 18 godina. Posebno edukovan tim za rad s malom decom uz najsavremeniju dijagnostičku, terapijsku i operativnu opremu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Pregled za strabizam

Pregled za strabizam obuhvata celokupan oftalmološki pregled koji uključuje visus (vidna oštrina), određivanje dioptrije na automatskom kompjuterskom refraktometru, tonometriju (merenje intraokularnog pritiska IOT), pregled prednjeg očnog segmenta na biomikroskopu, suzni film (Schirmer test), zatim se šire zenice kako bi se pregledao vidni živac i utvrdila objektivna dioptrija, mrežnjača, područje centra vida i celokupna cirkulacija oka.

Pregled za strabizam uključuje i uzimanje ortoptičkog statusa. Obavezno se radi kod osoba koje imaju strabizam i kod dece. Uzimanje ortoptičkog statusa služi za proveru položaja i uredne pokretljivosti te saradnje između oba oka. U ovom se delu pregleda ustanovljuje vrsta i meri veličina strabizma. Ugao škiljenja meri se prizmama u prizma dioptrijama (PD). Potrebno ga je izmeriti na blizinu, na daljinu i u svim smerovima pogleda.

STRABIZAM KOD DJECE Potom se utvrđuje pokretljivost očiju za svako oko posebno (dukcije), kao i usklađeno pokretanje očiju (verzije i vergencije). Sledeći korak je utvrđivanje binokularnog vida (uredna saradnja oba oka i stvaranje stereo slike – test Bagolini, test Titmus, test Lang).

SPLITKada je potrebno radi se i test na dvoslike. Meri se i akomodacija oba oka (prilagođavanje na gledanje na blizu). U slučaju kada je potrebna operacija strabizma, pacijentu se uz pomoć posebnih vrsta stakala simulira položaj očiju nakon operacije te, kada je potrebno, omogućava se potrebno prilagođavanje.