Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dečja oftalmologija i razrokost (strabizam)

Jedina privatna ustanova u regionu koja pruža celokupni pregled, lečenje i operacije dece od 0 do 18 godina. Posebno edukovan tim za rad s malom decom uz najsavremeniju dijagnostičku, terapijsku i operativnu opremu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Zahvat i oporavak

Operativni zahvati na dečjim očima obavljaju se u opštoj anesteziji. Dete na operativni zahvat dolazi natašte, donoseći laboratorijske nalaze koji su potrebni za opštu anesteziju. Pre samog zahvata anesteziolog razgovara s roditeljima o sveukupnom zdravlju deteta, preležanim bolestima i pregledaju se laboratorijski nalazi. Tek nakon pregleda anesteziologa, dete je spremno za zahvat.

Mogu li roditelji biti s detetom tokom bolničkog postoperativnog oporavka?

Nakon operativnog zahvata roditelj može boraviti s detetom u bolničkoj sobi. U zavisnosti od zahvata, većina operisane dece napušta očnu Kliniku nekoliko sati nakon zahvata. U nekim slučajevima, ukoliko dete ostaje u oftalmološkoj klinici, s njim boravi i roditelj.

Kako izgleda postoperativna nega deteta?

Nakon operativnog zahvata dete će nositi zavoj preko operisanog oka. Roditelji bi posebnu pažnju trebalo da obrate da dete ne skida zavoj i ne trlja oči, kako bi oporavak prošao što uspešnije. Tokom oporavka, detetu će biti potrebno ukapavanje kapi u operisano oko u periodu od dve do tri nedelje. Roditelji treba da vode posebnu brigu da je kapljična terapija primenjena u oko jer deca često refleksivno prilikom kapanja zatvaraju kapke.

Kako su česte kontrole nakon zahvata?

Prva kontrola je sledećeg dana nakon zahvata, a kasnije kontrole zavise od vrste zahvata. Obično su u razmacima od nedelju do dve nedelje, nakon operacije.