Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Ablacija retine ili mrežnjače

Šta je ablacija retine ili odlepljenje mrežnjače?

Ablacija retine ili odlepljenje​ mrežnjače je hitno stanje koje se treba što pre operisati, najbolje u roku od 24 sata. Prilikom ablacije, retina pukne i stvori se retinalna rupica. Kroz retinalnu rupicu ulazi očna vodica i odlepljuje retinu od očne pozadine. Ablacija retine češće se javlja kod kratkovidih osoba jer su njihove očne jabučice duže pa je samim tim i njihova retina tanja i sklonija pucanju.

ABLACIJA RETINE SPLIT

Koji su simptomi ablacije?

Prilikom te pojave slabi vid, što pacijent opisuje kao da pada crna ili siva zavesa. Kad odlepljenje dosegne centar vida ili makulu, što se može dogoditi kroz 1-2 dana, vid postaje jako slab i ne može se više čitati, niti se mogu prepoznati osobe u najbližem okruženju

Kako se leči ablacija retine?

Abalacija retine leči se operacijom koja se naziva vitrektomija. Kako se retina prehranjuje samo dok je zalepljena za očnu pozadinu, svako retinalno odlepljenje ili ablacija trajno oštećuje retinu. Zbog toga je potrebno što pre obaviti operaciju oka, jer ukoliko se odlaže lošiji su rezultati operacije. U oftalmološkoj klinici Svjetlost operaciju organizujemo u roku od 24 sata radnim danom ili za vreme praznika. Operacija oka se radi u lokalnoj anesteziji. To znači da pacijent dobije blokadu pored oka i u venu lakta lekove za smirenje. Takav način operacije oka je potpuno bezbolan. Operacija traje u proseku oko sat vremena. Pacijent se ne zadržava u bolnici, već može da ide kući isti dan.

Šta se stavlja u oko nakon operacije ablacije?

Na kraju operacije u oko se stavlja plin ili silikonsko ulje da zadrži retinu prilepljenom dok se u potpunosti ne zalepi. U očnoj Klinici Svjetlost najveći deo operacija ablacije radimo s plinom. Prednost plina je što sam izlazi iz oka nakon 2-6 nedelje, te nije potrebna dodatna operacija kako bi se izvadilo silikonsko ulje. U slučajevima ablacija koje nisu na vreme otkrivene ili su komplikovane i imaju ožiljke, u oko se stavlja silikonsko ulje, koje se vadi iz oka za nekoliko meseci, ali može ostati i godinama u oku, u zavisnosti od stepena oštećenja. 

Koliko traje oporavak i kako utiče na svakodnevne aktivnosti pacijenta?

Postoperativni oporavak je brz. Posle operacije oko nije crveno, ni bolno. Savetuje se pacijentu da stavlja kapljice i mast nekoliko nedelja, a oko se mora držati zatvoreno samo jedan dan. Kontrolni pregledi se zakazuju dan nakon operacije, 7 dana nakon operacije i 2-3 nedelje nakon operacije. Već nakon 10-ak dana kod jednostavnijih ablacija pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Svega 10-ak dana potrebno je mirovanje, koje podrazumeva ležanje na bokovima ili sedenje glavom prema dole. Sve vreme dozvoljeno je čitanje, rad na laptopu ili gledanje televizije drugim okom. 

Zašto očna klinika Svjetlost?

Kod ablacije retine vreme je presudno, zato nam se javite čim primetite slabljenje i zamućenje vida da možemo odmah organizovati operaciju i spasiti funkciju vida. Odugovlačenje operacije nije dobro za konačni rezultat. Posebna prednost naše očne Klinike je mogućnost organizovanja operacije u roku od 24 sata, operaciju u lokalnoj ansteziji i odlazak kući isti dan, te završetak operacije plinom, što znači da nije potrebna dodatna operacija za vađenje tečnosti iz oka, jer ona izađa sama. Prilikom svake operacije, iako se operacija radi u lokalnoj anesteziji, prisutan je anesteziolog koji kontroliše krvni pritisak, otkucaje srca, disanje, kiseonik u krvi i visinu šećera.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.