Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Anti - VEGF terapija

Anti - VEGF lijekovi

Anti-VEGF lekovi su nova grupa "pametnih" lekova koja se primenjuje u lečenju retinalnih bolesti 10-ak godina. Ti lekovi omogućili su značajno poboljšanje ishoda lečenja do tada neizlečivih ili teško izlečivih retinalnih bolesti. Najćešće se primenjuju u lečenju vlažne degeneracije žute pege, dijabetesne retinopatije, tromboza krvnih sudova retine i još nekih retinalnih bolesti. U Klinici za oftalmologiju Svjetlost uveli smo u lečenje anti-VEGF lekove još 2005. godine, svega nekoliko meseci nakon njihove prve očne primene u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas u lečenju primenjujemo sve intraokularne lekove, koji se koriste i u svetu. 
 

Kako se primenjuju anti-VEGF lekovi?

U očnoj Klinici Svjetlost anti-VEGF lekove primenjujemo ambulantno u čistoj prostoriji koja je dizajnirana samo za primenu tih inekcija. Postupak traje 15 minuta. Anestezija se daje u vidu kapi, zatim se oko dezinfikuje jodom i potom se primeni inekcija. Procedura je bezbolna i pacijent može odmah nakon toga da ide kući. Nakon dolaska kući pacijent može skinuti zavoj s oka i nekoliko dana treba da stavlja veštačke suze. Lečenje se primenjuje na mesečnom nivou i potrebno ga je primenjivati mesecima ili godinama, uz moguće pauze, ali i redovne kontrole. 

Zašto Eylea?

Eylea (aflibercept) najnoviji je i najmoćniji lek iz grupe lekova anti-VEGF koji se primenjuje inekcijom u oko za lečenje bolesti očne pozadine. Eylea deluje na sličan način kao i drugi lekovi iz grupe anti-VEGF. Njegov zadatak je da blokira faktor koji je odgovoran za krvarenje i formiranje novih krvnih sudova u mrežnjači oka (vidna opna koja obavija unutrašnji deo oka i najvažnija je za gledanje) te na taj način usporava, zaustavlja, a u nekim slučajevima i popravlja vidnu oštrinu. Ono što taj lek čini posebnim jeste i delovanje na još jedan faktor, placentalni faktor rasta (PlGF), te je delovanje tog leka višestruko, a samim tim i delotvornije.

Primarno se primenjuje kod pacijenata koji imaju bolest žute pege (centar vida) u kojoj dolazi do nastanka novih krvnih sudovi koje cure i krvare, a bolest se označava kao vlažna degeneracija žute pege (makule).

Indikacije su proširene na lečenje otoka vidne opne koji je uzrokovan blokadom u cirkulaciji kao što je tromboza centralne mrežnjačne vene te kod pacijenata koji imaju dijabetesnu retinopatiju – komplikacije na vidnoj opni zbog dugotrajne i loše kontrolisane šećerne bolesti.

Najnovije studije pokazuju da je Eyela bolji lek od Avastina i Lucentisa, koji se i dalje primenjuju u lečenju navedenih bolesti i vrlo su dobri lekovi. Eylea ima veću privlačnost za faktor stvaranja divljih krvnih sudova, delovanje je produženo, što u praksi znači da je potrebno manje inekcija u većim razmacima.  

Šta to znači za pacijenta?

U navedenim bolestima potrebno je dati veći broj inekcija kako bi se bolest kontrolisala, ali se ne može reći unapred koliko je inekcija potrebno i hoće li se bolest ponovo javiti nakon što se primirila posle prve primene inekcije. Druge lekove je potrebno primenjivati na svakih mesec dana. Eyela se najčešće daje svaka dva meseca, što daje veći komfor pacijentu, smanjuje stres usled čestih poseta lečniku, a zbog višestrukog mehanizma delovanja učinak lečenja je bolji u odnosu na druge lekove iz te grupe. 

Zašto očna klinika Svjetlost?

U očnoj Klinici Svjetlost iz Zagreba imamo 10 godišnje iskustvo u lečenju anti-VEGF inekcijama. Zahvat je bezbolan, brz i sprovodi se ambulantno. Nije potrebno čekanje i imamo sve dostupne lekove. Jedina smo oftalmološka klinika u regionu koja koristi najmoderniji Swept Source OCT koji ima najbolju rezoluciju i pritom detektuje nasuptilnije promene bolesti makule. U neželjenom slučaju upale oka nakon primene inekcije koja se javlja svuda u svetu 1 na 1000 pacjenata, odmah oranizujemo u okviru 24 sata operativno lečenje takve upale što je važno za sprečavanje komplikacija upale.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.