Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Makularna rupica i celofan makule

Bolesti površine žute pjege (makule)

Posebna grupa bolesti makule ili žute mrlje u kojima dolazi do formiranja opne preko centra vida nazivaju se bolestima površine makule i uključuju puknuće žute mrlje, celofan žute mrlje i vitrealnu trakciju žute mrlje.

Šta je makularna rupica?

Puknuće makule ili žute mrlje defekt je mrežnjače u predelu žute mrlje i može biti puknuće celom debljinom ili u njenim slojevima. Bolest se najčešće razvija bez jasnog uzroka, usled starenja oka. Češća je kod ljudi u dobi od 60 godina i kod žena. U manjem broju pacijenata povreda oka dovodi do nastanka puknuća žute mrlje.

Koji su simptomi makularne rupice?

Bolest se obično javlja na jednom oku i u potpunosti je bezbolna, tj. pacijent ne primećuje nikakvu bol ili neprijatnost. Puknuće žute mrlje deli se u četiri stadijuma, u zavisnosti od veličine rupice. Upravo činjenica da se bolest obično javlja samo na jednom oku može dovesti do toga da se bolest kasno dijagnostikuje. Budući da je drugo oko obično zdravo i pacijent na njega vidi dobro, u početku se ne primećuju simptomi.

S obzirom na to da bolest zahvata centar oka, osoba ima kompletno vidno polje, ali se žali da centralno slabije vidi, tj. počinje teže uočavati crte lica i detalje prostora oko sebe. Prilikom čitanja može zapaziti da nedostaju slova ili da ravna linija postaje isprekidana.

Šta je celofanska makulopatija?

Celofanska makulopatija jest bolest žute mrlje u kojoj dolazi do nastanka opne koja prelazi preko centra vida. Kako opna napreduje i prelazi u gušće ožiljno tkivo, bolest se označava kao makularni pucker.

Koji su simptomi celofanske makulopatije?

Bolest se manifestuje zamućenjem i iskrivljenjem centralne slike, što se najbolje primeti pri čitanju: slova se mute i krive te linije postaju talasaste.

Kako se dijagnostikuje puknuće i celofan žute mrlje?

Iskusni oftalmolog može da utvrdi bolesti očnim pregledom nakon širenja zenica, a detaljniji uvid u samu veličinu rupice ili debljinu celofana postiže se pomoćnom neinvazivnom dijagnostičkom metodom koja se zove OCT (optička koherentna tomografija). Procena i klasifikacija same veličine rupice vrlo je važna u daljem postupku praćenja i lečenja. Naime, male rupice i blagi celofani obično dovode do blagih simptoma i u velikom ih broju slučajeva pacijenti niti ne primete. Velike rupice ili deblje celofanske opnice izazivaju značajno slabljenje vida i po pravilu ne napreduju već ih je potrebno lečiti.

Kako se leče puknuće i celofan žute mrlje?

Puknuće žute mrlje po pravilu se leči operativnim putem, iako je za male rupice dostupno i medikamentno lečenje inekcijama koje se daju u oko. Međutim, to lečenje se pokazalo manje uspešnim od očekivanog, tako da operacija i dalje predstavlja metodu izbora. Celofan žute mrlje leči se samo operativno. 

Operacija oka kojom se leče te bolesti žute mrlje zove se vitrektomija. Spada u minimalno invazivne hirurške zahvate, a odvija se u lokalnoj anesteziji. Kroz male otvore veličine 1 mm ulazi se u dubinu oka te se najfinijim instrumentima uklanjaju promene koje vuku ili prelaze preko žute mrlje. Operacija ima visok postotak uspeha. Sam zahvat za pacijenta je brz i bezbolan. Nakon operacije odmah se ide kući, a kontrolni se pregled obavlja sledeći dan. Zatvaranjem puknuća ili odstranjenjem celofana postiže se zaustavljanje slabljenja vida koje bi neizbežno napredovalo, a kod većine pacijenata dolazi i do poboljšanja vida. Poboljšanje vida je veće ako se bolest utvrdi rano. 

Operacija u našoj Klinici za oftalmologiju završava se ubrizgavanjem vazduha ili plina u oko koji privremeno vrši pritisak na mrežnjaču oka i žutu mrlju, omogućavajući brže vraćanje u pređašnji, normalan anatomski oblik. Prednost plina i vazduha jeste ta što oni sami izlaze iz oka nakon 2 do 4 nedelje, te nije potrebno ići na dodatnu operaciju poput vađenja silikonskog ulja.

Kakav je tok oporavka nakon operacije puknuća ili celofana žute mrlje?

Oporavak nakon operacije oka je brz, oko nije iziritirano i ne boli. Tokom nekoliko nedelja potrebno je ukapavati kapljice i mast. S obzirom da se u oku nalazi vazduh ili plin, vid se postepeno vraća kako plin izlazi iz oka. Moguće je da će lekar zamoliti pacijenta da tokom prvih dana leži bočno ili sedi glavom prema dole. Ipak, u našoj očnoj klinici rutinski ne preporučujemo pozicioniranje glavom prema dole.

Zašto očna Klinika Svjetlost?

Lečenje planiramo individualno jer naš Swept Source OCT uređaj najnovije generacije omogućava detektovanje i najsuptilnijih promena. Operacija traje oko 30 minuta i radi se u lokalnoj anesteziji na otvore 25 gauge. Operacija je bezbolna, a pacijent odmah ide kući. Operacije završavamo najčešće zrakom ili kratkotrajnim plinom pa se vid brzo vraća. Vrlo često pacijenti imaju i mrenu pa radimo kombinovani zahvat i operacije mrene i žute mrlje što produžuje zahvat samo 5 minuta te pacijent ne mora biti operisan dva puta.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.