Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Strano telo u oku

Strano telo u oku 

Strano telo u oku može biti bilo šta – od čestice prašine, biljaka, stakla, do metala. Kada se strano telo nađe u oku, to znači da je probilo rožnjaču i beonjaču i da je oštetilo unutrašnje strukture oka kao što su šarenica, sočiva ili u najtežim slučajevima mrežnjaču ili retinu. Mrežnjača je najdublja struktura oka koja nam omogućava pretvaranje svetlosnog nadražaja u nervni signal koji se prenosi u mozak, gde se stvara slika koju vidimo. Strana tela koja ulaze u oko velikom brzinom predstavljaju najveću pretnju za oko.
  OFTALMOLOŠKA KLINIKA SPLIT

Koji su najčešći simptomi stranog tela?

Simptomi stranog tela u oku najčešće su: osećaj neprijatnosti ili pritiska u oku, bol, suzenje, fotoosetljivost, povećano treptanje, nemogućnost otvaranja oka, crvenilo ili podliv oka. Strana tela najčešće izazivaju ogrebotine ili porezotine/erozije rožnjače. Te su povrede obično minorne i prolaze pod terapijom antibiotskim kapljicama i stavljanjem terapeutske meke kontaktnih sočiva. Ako se uz navedene simptome javlja i curenje tečnosti ili krvi iz oka ili naglo slabljenje vida, morate se hitno javiti oftalmologu jer postoji veliki rizik da je reč o stranom telu koje je probilo u unutrašnjost oka. Najčešće takve povrede nastaju kod lupanja čekićem o metal. 

Pregled oka sa stranim tijelom

Na pregledu će Vam oftalmolog ukapati kapljice za anesteziju oka da bi Vas mogao detaljno pregledati i izvaditi strano telo s rožnjače ili konjunktive. Obojiti će oko bojom fluoresceina da bi se videlo kolike su porezotine u kojima se ta boja nakuplja i postoji li znak da je probijena rožnjača. Obavezan deo pregleda je i širenje zenica kapljicama kako bi se detaljno pregledala unutrašnja struktura oka. Strano telo može se direktno videti. Ukoliko postoji krvarenje, tada se pregled dopunjuje i ultrazvukom oka. 

Kako se vadi strano telo iz dubine oka?

Ako je reč o probijajućoj povredi sa stranim telom u oku, pacijent se podvrgava operativnom zahvatu uklanjanja stranog tela i šivanju rožnjače ili spojnice. Ako je strano telo smešteno u očnoj jabučici, potrebna je dubinska operacija vitrektomija sa zbrinjavanjem retine. Katkad se nakon takvih vrsta povreda može razviti i traumatska mrena pa je potrebna i operacija mrene. U oftalmološkoj klinici Svjetlost radimo minimalno invazivnu vitrektomiju na male otvore od 1mm. Strano telo iz oka vadi se specijalnim pincetama ili magnetima. U zavisnosti od veličine jedan od otvora se mora proširiti da bi se strano telo moglo izvaditi iz oka. Sve povrede uzrokovane stranim telom moraju se zbrinuti lokalno antibiotskim kapljicama, a dubinske povrede i sistemskim antibioticima jer postoji veliki rizik od bakterijske infekcije. 

Kakva je prognoza?

Probijajuće povrede mogu izazvati zamućenja rožnjače koja se mogu rešiti transplantacijom rožnjače, povrede sočiva koje uzrokuju mrenu (kataraktu) i povrede retine koje mogu uzrokovati ablaciju, odnosno odvajanje retine, rešavaju se vitrektomijom. Konačni vid zavisi od stepena oštećenja koje je strano telo uzrokovalo u unutrašnjosti oka, ali i od brzine i veštine zbrinjavanja povrede. 

Zašto oftalmološka klinika Svjetlost?

U našoj klinici operativni zahvat možemo organizovati za 24 sata i to tokom svih 365 dana u godini. Prilikom povrede oka možemo zbrinuti i povredu rožnjače, šarenice, operisati traumatsku mrenu i izvaditi strano telo, kao i popraviti oštećenja na retini. Operacije oka radimo u lokalnoj anesteziji uz prisutnost anesteziologa koji prati vitalne parametre. S obzirom na to da je kod probijajućih povreda jako važno reagovati brzo, pogotovo zbog rizika od infekcije, šasne za bolji oporavak su veće. Nakon operacije oka pacijent može boraviti u našem stacionaru uz 24 časovnu negu.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.