Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Dijagnostika i tehnologija

Stellaris Bausch and Lomb

Platforma za minimalno invazivnu vitrektomiju sa 23, 25 i 27 gauge otvorima, visoki "cut rate" 5000 cpm, kombinirana sa jedinicom za operaciju mrene fakomuzifikacijom, dva izvora svetla i krovno svetlo. 

Optička koherentna tomografija OCT-Topcon Swept Source

Optička koherentna tomografija za analizu makule i retine sa 100.000 skenova u sekundi i penetrantnost skenova za analizu i retine i žilnice. Najveća rezolucija od svih OCT uređaja u svetu, jedini u ovom delu Evrope u Klinici za oftalmologiju Svjetlost.

Kako se izvodi pretraga?

Pacijent sedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima očnu pozadinu. Pretraga je bezbolna, traje nekoliko sekundi, nije štetna jer se ne radi o zračenju, a nalaz se dobiva odmah ispisan na pisaču. Pretraga se može izvesti i na usku zenicu.

 VITREKTOMIJA SPLIT

Fluoresceinska angiografija Canon 12 Megapikselna kamera

Flouresceinska angiografija je pretraga za analizu cirkulacije oka, degeneraciju makule, dijabetičku retinopatiju i još neke bolesti retine. Pretraga se manje izvodi nakon uvođenja OCT-a ali još uvek može biti presudna u postavljanju dijagnoze. 

Kako se izvodi pretraga?

Pacijent sedne za uređaj, nasloni glavu (bradom i čelom). U lakatnu venu ubrizga se boja koja za 10 sekundi dođe do oka te se fotografiraju retine oba oka za nekoliko minuta. Pretraga je kratkotrajna. Neugodnost pretrage je minimalna zbog uvođenja boje u venu te žučkaste boje kože za 2 sata. Nalaz pretrage gotov je odmah i slike se ispisuju na pisaču. Naša kamera ima visoku rezoluciju od 12 mega piksela i omogućava i slikanje retine u modu autoflorescencije za detekciju nekih ređih retinalnih bolesti. 

Ultrazvuk oka -Quantel Medical

Ultrazvuk oka je važan pregled kojim se dobija uvid u unutrašnjost oka u slučaju da optički mediji nisu prozirni npr. kod katarakte ili krvarenja. Takođe, dopunjuje klinički nalaz i potvrđuje dijagnozu kod brojnih retinalnih bolesti. Najčešće se koristi u dijagnostici krvarenja u oku, povreda oka, sumnje na strano telo oka, ablacije retine, tumora oka i orbita. 

Kako se izvodi pretraga?

Pacijent udobno sedi na stolici, a naš lekar ultrazvučnom sondom nežno prelazi po donjoj i gornjoj vjeđi (kapku) i snima fotografije. Pregled je bezbolan, nije štetan i traje nekoliko minuta.   

Topcon Pascal laser fotokoagulator

Najmoderniji laser za tretman bolesti retine. Za razliku od dosadašnjih lasera, terapija je značajno manje neugodna jer je manje bolna i kraće traje. Laser omogućuje izvođenje većeg broja laserskih pečata u kratkom intervalu. Prednost u brzini tretmana i u broju potrebnih dolazaka.


Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.