Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Pregled

Kako izgleda pregled dubine oka: staklasto telo i mrežnjača?

Pregled dubine oka započinje utvrđivanjem vidne oštrine na oba oka. Slede merenje očnog pritiska i pregled u ambulanti na biomikroskopu da se utvrdi postoji li providnost rožnjače ili mrena.


  Zenice ostaju proširene nakon pregleda oko 2 sata stoga je otežano čitanje ili vožnja autobomobila nakon pregleda u periodu od 2 sata. Nakon toga u oči se kapaju kapi za širenje zenica nekoliko puta. Zenice se šire od 10 minuta do pola sata, što je individualno. Pregled dubine oka radi se u ambulanti na biomikroskopu tako što lekar prisloni lupu blizu oka ili nežno na oko koje je prethodno anestezirano. Na taj način mogu se videti detalji očne pozadine: staklasto telo i mrežnjača. Pregled traje minut i nije bolan. Nakon pregleda par minuta pacijent može videti bljeskove. 

Šta nakon pregleda?

Nakon pregleda lekar može postaviti dijagnozu i određuje lečenje ili upućuje pacijenta na dodatne pretrage. Obično se pregled upotpunjuje dodatnim pretragama kao što su: OCT- optička koherentna tomografija, fluoresceinska angiografija ili ultrazvuk oka. Sve ove pretrage mogu se učiniti odmah i nije potrebno dodatno naručivanje i ponovno dolaženje u očnu kliniku.

Nakon dodatnih analiza lekar određuje terapiju koja može biti terapija lekovima, kapima, laserom, intraokularnim inekcijama ili zakazuje operaciju oka. Sva navedena terapija može se primeniti odmah isti dan. Ukoliko je operacija hitna može biti organizovana istog dana kao npr. u slučaju ablacije retine ili povrede oka sa stranim telom. 

Da li je potreban kontrolni pregled?

Retinalne bolesti su obično složene bolesti koje duže traju ili su hronične i zbog toga je najčešće potrebno kontrolisati pacijente neko vreme, u nedeljnim ili mesečnim intervalima. Na kontrolnim pregledima takođe se šire zenice i mogu se raditi dodatne pretrage, ali svakako kontrolni pregled traje znatno kraće od redovnog.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.