Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Zahvat i oporavak

Koji su najvažniji retinalni zahvati?

Najsloženiji retinalni zahvat je vitrektomija, operacija na zadnjem delu oka. Vitrektomijom lekar, retinalni hirurg pristupa u dubinu oka kroz 4 male rupice veličine oko 1 milimetar pojedinačno na beonjači, te uklanja staklasto telo i popravlja retinalne patologije. 

Radi li se vitrektomija u lokalnoj ili opštoj anesteziji?

Razvojem tehnologije i operativnih tehnika danas je vitrektomija minimalno invazivni operativni zahvat koji se radi u lokalnoj anesteziji, traje prosečno oko sat vremena i pacijent nakon zahvata ide kući. Zahvat je bezbolan, nema šavova i minimalno je traumatičan. Time je oporavak nakon operacije znatno ubrzan.
 

Kako izgleda sam zahvat?

Vitrektomija se izvodi u operacijskoj sali pod mikroskopom uz prisutnost anesteziologa koji uz lokalnu anesteziju prati i vitalne funkcije pacijenta, ali nema potrebe da se pacijent uspavljuje. Prilikom operacije koriste se različiti vrlo tanki i nežni instrumenti širine manje od 1 milimetar koji hirurgu omogućavaju da ukloni krv iz oka, zatim različite novostovorene elemente kao što je vezivno tkivo, divlje krvne sudove, različite membrane, strana tela i sl. Obično se tokom operacije izvrši i laserski tretman retine. 

Stavlja li se nakon vitrektomije plin ili silikonsko ulje?

Na kraju operacije u oko se najčešće stavlja tamponada. Svrha tamponade je "unutrašnji zavoj" koji ima za cilj ubrzavanje zacelenja. U našoj oftalmološkoj klinici najčešće nakon zahvata koristimo tamponadu plinom ili vazduhom. Prednost takve tamponade u poređenju sa tamponadom silikonskim uljem jeste ta da vazduh ili plin sami izlaze iz oka za 1-4 sedmice, te nije potreban dodatni zahvat kao kod vađenja silikonskog ulja. Zahvaljujući tome pacijent ne treba da ide na dodatni zahvat. Ukoliko je bolest bila teška tada se za tamponadu koristi silikonsko ulje koje ostaje u oku nekoliko meseci, pa i duže.

Koje se retinalne bolesti leče vitrektomijom u Klinici Svjetlost?

Vitrekomiju radimo za potrebe lečenja čitavog niza očnih bolesti. Najčešće za lečenje izdizanja mrežnjače ili ablacije retine, kada odignuta mrežnjača uz pomoć plina ili silikonskog ulja naleže. Vrlo često se koristi za lečenje teških oboljenja oka od dijabetesa. Tada se iz oka uklanja krv i ožiljno tkivo koji ispunjavaju oko i onemogućavaju vid. Vitrektomija je učinkovita i u lečenju bolesti makule ili žute mrlje. Najčešće se radi o rupturi ili pukotini žute mrlje, zatim o makularnom puckeru, stanju kada se preko centra oka prevuče membrana koja gužva živce i slabi vid. Radimo i rekonstrukcije dubine oka te uklanjanje raznih stranih tela iz dubine oka. 

Kolika je uspešnost vitrektomije i koliko traje oporavak?

Vitrektomija je vrlo uspešan operativni zahvat pogotovo ako se uradi blagovremeno, bez čekanja. Za pacijenta je lako podnošljiva uz izrazito nisku stopu potencijalnih komplikacija i nuspojava. Postoperativni oporavak je kratak od 1-4 nedelje, čime se pacijentu omogućava brz povratak svakodnevnim aktivnostima.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.