Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lasersko skidanje dioptrije

Klinika Svjetlost bavi se skidanjem dioptrije već 20 godina, a prof. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u regionu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Metoda LASIK

LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije. LASIK je najčešći izbor hirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti bola (i za vreme operacije i u postoperativnom periodu), kao i izuzetno retkih komplikacija.

LASIK procedura se sastoji od dva koraka operacije. U prvom koraku formira se flap (poklopac na rožnjače), a u drugom koraku se remodelira površina rožnjače excimer laserom. Flap na rožnjači se može formirati na dva načina:
  • Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem, LASIK s mikrokeratomom)
  • Femtosecond laserom

LASIK s mikrokeratomom (standardni LASIK)

To je prva razvijena LASIK metoda gde, osim dobre tehnologije, treba i iskusna ruka hirurga za formiranje flapa (poklopca na rožnjači) uz pomoć mikrokeratoma. Mikrokeratom je automatizovani električni nožić koji služi za formiranje flapa na rožnjači. U poslednjih 25 godina kvalitet izrade, brzina, preciznost i efikasnost mehaničkih mikrokeratoma neprestano se poboljšava, što je dovelo do značajnog povećanja sigurnosti i preciznosti operacije. Poslednje generacije mikrokeratoma koje koristimo u našoj klinici omogućavaju vrlo precizno formiranje flapa na rožnjači, pravilnih ivica te predviđene debljine i oblika. Postupak traje kratko te ne stvara neprijatnost pacijentu.

Femtosecond LASIK

Femto – LASIK (ALL – Laser LASIK, Bladeless LASIK, iLASIK, Z-LASIK). 
Indikacije za operaciju su dioptrija od -10.0 do +6.0 te do ±6.0 cilindara astigmatizma. Vrsta LASIK metode koja je u potpunosti automatizovana i upravljana laserima, bez korišćenja oštrice noža. Femtosecond laseri su u upotrebi od 2001. godine i primarno su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Od ukupno 5 vrsta femtosecond lasera u svetu, Klinika za oftalmologiju Svjetlost ima iskustvo u operisanju na čak četiri femtolasera (IntraLase FS 150kHz, Ziemer LDV, Technolas 520F i Visumax). Danas se operacije rade isključivo na najnovijem modelu IntraLase femtosecond lasera od 150kHz, koji je ujedno i najčešće korišćen femtosecond laser na svetu.

Zbog preciznosti reza flapovi rožnjače (poklopci na rožnjači) pravilnijeg su oblika te predvidljivije debljine u odnosu na flapove napravljene mikrokeratomom. Stoga je prednost takve metode od posebne važnosti kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnjača. Takođe, smanjena je mogućnost pojave suvog oka i omogućeno je bolje zaceljenje.