Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lasersko skidanje dioptrije

Klinika Svjetlost bavi se skidanjem dioptrije već 20 godina, a prof. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u regionu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Specijalizovane terapeutske metode

Lasersko skidanje dioptrije – tretiranje ožiljaka i aberacija višeg reda

Osim za skidanje dioptrije, laserska tehnologija se koristi i za lečenje dela ožiljaka i distrofija rožnjače. Najčešće se za takve bolesti koristi metoda PTK (fototerapeutska keratektomija) koja remodelira samu površinu rožnjače (prednjeg prozirnog dela oka) u svrhu uklanjanja dela zamućenja te smanjenja nepravilnosti koje kvare vid. Nakon zahvata često se koriste i lekovi tipa mitomicin koji dodatno pospešuju bistrenje rožnjače te kontrolišu zaceljenje kako bi se zadržao željeni rezultat.

Postoje i razne vrste navođenih tretmana koji se vode reljefom rožnjače ili optikom celog oka i najčešće se koriste kod osoba koje su imale neke vrste operacija na oku prije 10-ak i više godina u svrhu dodatnog unapređenja rezultata dobijenih tadašnjom tehnologijom.

Takođe, danas je kod osoba s keratokonusom moguće ispravljanje dela nepravilnosti uz pomoć lasera nakon čega se obično radi crosslinking u svrhu stabilizovanja rezultata i sprečavanja daljeg napredovanja bolesti. Ono što je danas češće kod osoba s keratokonusom jeste izvođenje crosslinkinga u svrhu zaustavljanja napredovanja bolesti, a nekoliko meseci nakon stabilizacije nalaza ugradnja fakičnih Implantable Collamer Lens (ICL) sočiva u svrhu potpunog uklanjanja ili smanjivanja zavisnosti takvih osoba o naočarama i kontaktnim sočivama.