Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lasersko skidanje dioptrije

Klinika Svjetlost bavi se skidanjem dioptrije već 20 godina, a prof. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u regionu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Zahvat i oporavak

Operativni zahvat i oporavak

Lasersko skidanje dioptrije potpuno je bezbolan zahvat koji se izvodi ambulantno u kapljičnoj anesteziji i pacijent može ići kući već pola sata nakon zahvata.

Lasersko skidanje dioptrije traje 5-10 minuta po oku, u zavisnosti od metode. Izvodi se u anesteziji kapljicama i potpuno je bezbolno. Oko se za vreme operacije drži otvorenim uz pomoć posebnog držača za kapke koji onemogućava treptanje za vreme izvođenja zahvata. Pacijent je tokom operacije budan sve vreme i treba da gleda prema najčešće zelenim fiksacijskim svetlima.

Moderni laseri opremljeni su sistemima praćenja oka (eye trackeri) u nekoliko dimenzija tako da pacijentov nemir i slučajna pomeranja oka ne utiču na sigurnost i preciznost zahvata. 

Postoperativni oporavak

Postoperativni oporavak zavisi od metode skidanja dioptrije. Prvi dan nakon operacije slika je obično mutna (kao da se gleda kroz vodu), ali već sutra dolazi do značajnog bistrenja slike. Najbrži oporavak vida je kod LASIK metode, dok je kod PRK metode potpuni oporavak vida nešto sporiji i zavisi od brzine zaceljenja površine oka. Nakon LASIK-a pacijenti se za dan ili dva mogu vratiti većini uobičajenih životnih aktivnosti, dok je nakon PRK metode potrebno pričekati pet do sedam dana. 

Kod obe metode izuzetno je važno nekoliko dana izbegavati kontakt očiju s bilo kojom potencijalno nečistom površinom (prsti, vodovodna voda). Kod LASIK-a se ne preporučuje pranje očiju vodovodnom vodom 3-4 dana, dok se kod PRK to ne preporučuje do zaceljenja površine oka i skidanja terapeutskih kontaktnih sočiva. U roku od nedelju dana od operativnog zahvata moguće je vratiti se svim životnim aktivnostima. Zbog opasnosti od infekcija i iritacije preporučuje se izbegavanje kupanja u moru 10-ak dana, a u bazenima barem tri nedelje.

Umerene sportske aktivnosti dozvoljene su već nakon 5-6 dana, ali grupne sportove s loptom i borilačke sportove trebalo bi izbegavati barem mesec dana zbog opasnosti od slučajnih povreda. Takođe, nekih mesec dana ne preporučuje se ni dizanje teških tereta. Nakon svih zahvata obavezno je dve nedelje stavljati kapi u kombinaciji antibiotik/kortikosteroid i minimalno mesec dana koristiti veštačke suze.

Kontrolni pregled obavlja se sledećeg dana, a preporučene kontrole su nakon nedelju dana, mesec dana, tri meseca i šest meseci nakon zahvata. Sve kontrole u periodu od tri meseca od zahvata uključene su u cenu zahvata.