Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lečenje glaukoma

Dugogodišnje iskustvo u radu s glaukomskim pacijentima. Dva specijalista za glaukom od kojih je jedan subspecijalist.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Simptomi glaukoma

Koji su simptomi glaukoma? 

Simptomi glaukoma zavise od stadijuma i tipu bolesti, ali dugo mogu ostati neprepoznati. Nažalost, neretko se u svakodnevnoj praksi otkriju uznapredovala glaukomska oštećenja, a da osoba nije primetila bilo kakve smetnje. Glaukom se najčešće otkrije prilikom prvog detaljnijeg oftalmološkog pregleda u vreme kad pacijenti osete prezbiopske smetnje (staračka dalekovidost) te se jave na pregled za određivanje naočara. Na osnovu nekih istraživanja, samo polovina bolesnika koji imaju glaukom je svesna svoje bolesti. U ranim stadijumima obično je asimptomatski i zato se često naziva „tihim kradljivcem“ vida.

SIMPTOMI GLAUKOMA Kod glaukoma otvorenog ugla simptomi najčešće ne postoje. Vrlo često se pacijenti javljaju tek kada se jave oštećenja očnog živca i promene u vidnom polju. S druge strane simptomi glaukoma zatvorenog ugla mogu biti vrlo burni. Manifestuju se izrazito visokim očnim pritiskom, znatnim padom vidne oštrine, bolovima u predelu oka, glavoboljama, mučninom i povraćanjem.