Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lečenje glaukoma

Dugogodišnje iskustvo u radu s glaukomskim pacijentima. Dva specijalista za glaukom od kojih je jedan subspecijalist.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Lečenje i prevencija glaukoma

Kako se leči glaukom?

Oštećenja koja je glaukom napravio na očnom živcu do početka lečenja nije moguće popraviti, ali je moguće zadržati postojeće stanje i znatno usporiti napredovanje bolesti. Glaukom se može liečiti antiglaukomskim kapljicama, laserom ili hirurškim putem. Moguće je i kombinovati navedene metode.

Lečenje glaukoma najčešće započinje antiglaukomskim kapljicama koje svojim delovanjem omogućavaju snižavanje očnog pritiska. 
.

Koje su laserske metode lečenja glaukoma?

GLAUKOM Metode laserskog lečenja glaukoma su:
  1. YAG laser iridotomija – primenjuje se u slučaju akutnog glaukoma zatvorenog ugla 
  2. Selektivna laserska trabekuloplastika (Ellex) - primenjuje se u lečenju glaukoma otvorenog ugla i ima za cilj da poboljša odvođenje očne vodice kroz očni ugao. Izvodi se u lečničkoj ordinaciji, traje kratko i sasvim je neškodljiva za pacijenta. Nije bolna, izvodi se uz delovanje kapljične lokalne anestezije. Pacijent odmah nakon zahvata može ići kući. 
  3. PLT Pattern laserska trabekuloplastika (Pascal) - slična SLT-u, ali najnovija metoda, još ugodnija i delotvornija procedura s trenutno najmodernijim Pascal laserom. 

Kako se izvodi lasersko lečenje glaukoma?

Lasersko lečenje glaukoma izvodi se u lokalnoj anesteziji, ambulantno. Sam postupak je bezbolan, traje nekoliko minuta i pacijent odmah ide kući.  

Kako se ponašati nakon laserskog postupka?

Nakon laserskog postupka, pacijent se odmah može vratiti svojim redovnim aktivnostima, ali je potrebno da uzima terapiju, po preporuci lekara. 

LASERSKO LIJEČENJE GLAUKOMA

Koje su metode operativnog lečenja glaukoma?

Operativno lečenje glaukoma sprovodi se trabekulektomijom (konvencionalna filtracijska hirurgija) i ugradnjom Express-mini glaucoma shunt-a (implanti za drenažu). Kod prve metode formira se novi kanalić za istecanje očne vodice, a kod druge metode ugrađuje se specijalna cevčica (implant za drenažu). 

Kako se operiše glaukom?

Operacija glaukoma izvodi se u lokalnoj anesteziji. Sam zahvat traje dvadeset do trideset minuta i bezbolan je. Nakon zahvata pacijent može isti dan ići kući.