Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Plastični zahvati

Operacije na kapcima za vraćanje pravilne funkcije i mladalačkog izgleda. Liječenje dvoslika i egzoftalmusa (tzv. izbuljene oči) kod pacijenata s bolestima štitnjače. Primjena BOTOX-a iz medicinskih (blefarospazam) i estetskih razloga.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Distiroidna orbitopatija

U nekim slučajevima pacijenti s poremećajem rada štitnjače imaju problem s očima (crvenilo, osetljivost, osećaj pritiska, "izbuljen" pogled, dvoslike). Do tih promena dolazi zbog skupljanja antitela štitnjače u strukturama oko očiju prvenstveno u mišićima i masnom tkivu u očnoj duplji što dovodi do guranja samog oka prema van. Promene u mišićima dovode do poremećaja u pokretljivosti oka što uzrokuje dvoslike. Osim subjektivnih smetnji koje bolest izaziva posledično izaziva promene i na očima. Najtipičnija promena su izbuljene oči koje osim estetskog izgleda pacijenta mogu ostaviti trajne posledice na površinu samog oka jer se oko suši zbog nemogućnosti normalnog treptanja i zatvaranja oka.

Isto tako pacijent može imati problema s duplom slikom jer zbog promena na mišićima koji pokreću oko jedno oko nije u stanju pratiti drugo prilikom gledanja. Uz obavezno internističko lečenje bolesti štitnjače često je potrebno i dodatno oftalmološko lečenje. Kada lekovima i botoxom nije moguće poboljšati stanje rade se operacije na kapcima i mišićima oka. Takve se operacije izvode u lokalnoj anesteziji. Prilikom operacije na kapcima njene se strukture produžavaju kako bi se ispravilo skraćivanje i skupljanje tkiva izazvano zbog poremećaja hormona štitnjače. Prilikom operacije na očnim mišićima, ispravlja se strabizam i poboljšava pokretljivost oka koji su posledica gubitka elastičnosti mišića. Nakon operacije na mišićima preporučuje se da se pacijent tri nedelje suzdržava fizičkih aktivnosti, izbegava zadimljene prostore i terapija kapljicama.