Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Plastični zahvati

Operacije na kapcima za vraćanje pravilne funkcije i mladalačkog izgleda. Liječenje dvoslika i egzoftalmusa (tzv. izbuljene oči) kod pacijenata s bolestima štitnjače. Primjena BOTOX-a iz medicinskih (blefarospazam) i estetskih razloga.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Korekcija ptoze (spušteni kapak)

Ptoza je medicinski izraz za spušteni kapak (vjeđu). Pacijent koji ima ptozu nije u mogućnosti da u potpunosti otvori oko, nego gornji kapak prekriva zenicu. Osim što je estetski problem, takođe može uzrokovati funkcionalne smetnje vida i zaostatak u razvoju vida kod dece, a odrasle ljude onemogućiti u svakodnevnom životu. Može biti prisutna već pri rođenju, pa se zove urođena i nastaje zbog greške u razvoju dok je dete u majčinom stomaku. Ako se dete rodi s ptozom koja onemogućuje normalno gledanje, potrebno je što pre uraditi operaciju, jer se dečje oko koje ne gleda neće razvijati pa će ostati slabovidno za celi život.

Stečena ptoza kod odraslih nastaje kao posledica povrede ili degenerativnih staračkih promena na mišićima i tetivama kapaka uzrokovanim starenjem. Ptoza se leči hirurški, a postoji više vrsta operacije. Izbor zahvata zavisi od vrste i stepena ptoze. Ako mišić koji podiže kapak (levator palpebrae) ima očuvan deo funkcije, operacija se izvodi njegovim skraćivanjem. U slučaju da taj mišić nema dovoljno očuvane funkcije, kapak se posebnim postupkom veže na čeone mišiće koji preuzimaju funkciju kapka (tzv. brow suspension). Operacija korekcije ptoze se izvodi u lokalnoj anesteziji i pacijent ide isti dan kući uz vrlo brzi oporavak. Iako je postupak operacije kod dece isti, potrebno ju je napraviti u opštoj anesteziji.