Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Plastični zahvati

Operacije na kapcima za vraćanje pravilne funkcije i mladalačkog izgleda. Liječenje dvoslika i egzoftalmusa (tzv. izbuljene oči) kod pacijenata s bolestima štitnjače. Primjena BOTOX-a iz medicinskih (blefarospazam) i estetskih razloga.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Nehirurško lečenje aplikacijom inekcija neuromodulatora (Botox)

Botox ili botulinum toksin je neuromišićni agens koji deluje tako što sprečava oslobađanje acetilholina iz nervnih ćelija da dođu do mišića i time izaziva paralizu mišića. U oftalmologiji se koristi više od 40 godina, najpre u lečenju strabizma, zatim blefarospazma (nevoljnog grčenja kružnog mišića kapaka koje može biti toliko izraženo da pacijenti uopšte ne mogu otvoriti oči i gledati). Takođe, koristi se kod skraćivanja kapaka i mišića koji pokreću oko izazvane bolešću štitne žlezde (distiroidna orbitopatija) ili preteranog suzenja.

Poslednjih deset godina odobrena je upotreba botoxa u kozmetičke svrhe. S obzirom na njegov učinak na mišiće, primenjuje se i u estetske svrhe, jer paralizom mišića lica dovodi do glačanja mimičkih bora. Botox se daje u mišić da bi sprečio nastanak onih bora koje nastaju usled ponavljane akcije tog mišića. Pacijenti osete efekt nekoliko dana nakon aplikacije, a delovanje inekcije traje 4-6  meseci, što znači da je tretman potrebno ponavljati. Najčešće se daje u predeo između obrva, oko spoljne ivice oka, ispod spoljne ivice obrve i u čelo.

Za ispravljanje statičkih bora koje nastaju usled starenja koriste se dermalni fileri. U oftalmološkoj praksi najčešće se koristi hijalouronska kiselina s obzirom na to da je slična prirodnim sastojcima kože. Aplicira se najčešće duboko ispod kože, obično u udubljena područja ispod samog oka. Njihovo delovanje traje od 6-12 meseci. Za duži efekat radi se transfer masnog tkiva. Nakon aplikacije Botoxa ili filera osoba se odmah može vratiti svakodnevnim obavezama.