Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Starosna dioptrija

Rešavanje dioptrije za čitanje ugradnjom multifokalnih i extended range vision intraokularnih sočiva pacijentima koji nemaju mrenu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Starosna dalekovidnost (presbiopija)

Šta je starosna dalekovidnost?

Presbiopija ili starosna dalekovidost deo je prirodnog procesa starenja oka. Počinje se javljati u ranim četrdesetim godinama. Uzrokovana je smanjenom mogućnošću mišića u oku koji savijaju našu prirodnu leću (sočivo ima oblik diska pri gledanju na daljinu, a nalikuje kugli kada gledamo na blizinu). Takođe se s godinama događaju i promene u strukturi sočiva i ona gube elastičnost koju su imala u mladosti.

Proces slabljenja akomodacije (mogućnosti izoštravanja slike na blizinu) završava otprilike u šezdesetoj godini i tada osobama koje dobro vide na daljinu, za čitanje treba dioptrija +3.00.

Postoji više mogućnosti korekcije starosne dalekovidosti. Jedna mogućnost je nošenje naočara ili kontaktnih sočiva. Danas se sve veći broj pacijenata odlučuje na operativnu korekciju starosne dalekovidosti. Radi se o operativnom postupku pri kojem se prirodna sočiva oka zamenjuju veštačkim koja omogućavaju odličan vid na različitim udaljenostima. Rešavanjem potrebe za nošenjem naočara znatno se poboljšava kvalitet života. 

Koji su simptomi starosne dalekovidnosti?

Glavni simptom presbiopije je otežano fokusiranje slike i zamućen vid na blizinu, osoba ju najčešće primeti kada kod čitanja slova postanu nejasna i premala. Kod dužeg gledanja na blizinu dolazi do naprezanja i umora očiju, koju često prati suzenje, ponekad i glavobolje. Ove su smetnje jače izražene u slučaju slabijeg osvetljenja. 

Kako korigovati starosnu dalekovidost?

Starosna dalekovidost koriguje se ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva ili sočiva s proširenim rasponom vida (tzv. Symfony sočivo). Izbor optimalnog sočiva za svakog pacijenta zavisi od zdravlja oka i vidnim potrebama pacijenta.