Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Starosna dioptrija

Rešavanje dioptrije za čitanje ugradnjom multifokalnih i extended range vision intraokularnih sočiva pacijentima koji nemaju mrenu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Zahvat i oporavak

Zahvat ugradnje multifokalnih ili sočiva s proširenim rasponom vida je vrlo jednostavan i izvodi se ambulantno u lokalnoj kapljičnoj anesteziji. Radi bržeg oporavka pacijenta najbolje je istovremeno napraviti zamenu sočiva oba oka. Pacijent dolazi u oftalmološku kliniku sat vremena pre operacije. Ukapavaju se kapljice za širenje zenica i kapljična anestezija. Sam zahvat traje desetak minuta i potpuno je bezbolan. Tokom zahvata aspiracijskom metodom uklanjaju se pacijentova prirodna rigidna sočiva (koja su izgubila funkciju akomodacije) te se nadoknađuje intraokularnim sočivima kroz mali otvor od 2 mm, koji je samoizlečiv, bez potrebe za stavljanjem šava. Intraokularna sočiva su trajna i nakon tog zahvata pacijent ne može dobiti mrenu.

Kako izgleda oporavak i kontrole?

Petnaestak minuta nakon operacije pacijent ide kući i taj dan treba izbegavati napore. Vidna funkcija se oporavlja izrazito brzo tako da se pacijent vraća svojim svakodnevnim aktivnostima već za nekoliko dana. Za vreme oporavka potrebno je stavljati kapi. Kontrolni pregledi su prvog postoperativnog dana, zatim sedam dana nakon operacije i tri nedelje nakon operacije. U tom razdoblju nema nikakvih ograničenja u smislu vidnih funkcija. Jedino se preporučuje da se pacijent suzdrži od težih fizičkih napora. Zabranjeno je umivati se vodom prva tri dana, a preporuuje se izbegavanje trljanja oka, preterano saginjanje i podizanje teških tereta prvih mesec dana po zahvatu.