Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Transplantacija rožnjače

Transplantacija rožnjače je operacija u kojoj se bolesna rožnjača zameni sa zdravom, doniranom rožnjačom.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Fuchsova endotelna distrofija

Šta je herpetični keratitis?

Herpes virusa keratitis (HSK) je nakon mrene drugi vodeći uzrok slepila u razvijenim zemljama, prvenstveno zbog recidivirajuće prirode. Osam je poznatih herpes virusa od kojih je najčešći uzrok keratitisa HSV-1 i odgovoran je za 78% do 98% slučajeva. U zavisnosti od vrste zahvaćenog tkiva, herpetična očna bolest može zahvatiti razne delove oka, a vrlo često zahvata rožnjaču gde uzrokuje primarnu infekciju i stromalni keratitis koji se vrlo često ponavlja i iza sebe ostavlja neprovidan ožiljak rožnjače opskrbljen krvnim sudovama.

Koji su simptomi bolesti?

Površinska herpetična upala rožnjače najčešće započinje jednostrano s osetljivošću na svetlo, suzenjem oka, crvenilom, osećajem stranog tela u oku i padom vida. U epitelu se razvijaju zamućenja koja na površini rožnjače stvaraju defekte različitih oblika poput tačkica, grančica, zvezdica… Kasnije u toku bolesti površina rožnjače zaraste, ali se unutar rožnjače formira zamućenje koje ukoliko je smešteno u centru onemogućuje dobar vid.

Kako se postavlja dijagnoza bolesti?

Za dijagnozu je važna klinička slika, a moguća je izolacija virusa iz obriska rožnjače. U prvoj fazi bolesti bojenjem površine rožnjače vidi se tipična promena u obliku grančice (ili nekog drugog oblika defekta epitela), a u kasnijoj fazi uočljiv je ožiljak rožnjače s krvnim sudovama.

Metode liječenja:

U lečenju se koriste virostatici lokalno i sistemski, debridment, antibiotici i vitamini. Za lečenje se koriste lekovi kao i kod površinskog keratitisa i prednja lamelarna (slojevita) keratoplastika  dok je kod stromalnih ožiljaka rožnjače sa ili bez neovaskularizacije rožnjače indicirana  (perforativna transplantacija rožnjače).