Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Transplantacija rožnjače

Transplantacija rožnjače je operacija u kojoj se bolesna rožnjača zameni sa zdravom, doniranom rožnjačom.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Pseudofakna bulozna keratopatija

Šta je Bulozna keratopatija?

Bulozna keratopatija (BK) je patološko stanje koje karakteriše stvaranje malih vezikula (mehurića) ili bula na rožnjači zbog gubitka funkcije endotela rožnjače.
Predisponirajuća stanja za razvoj BK je uznapredovali stadijum Fuchsove endotelne distrofije, vremenski dugo trajanje i moguće komplikacije tokom operacije mrene (katarakte) u kojem su trajno i nepovratno oštećene endotelne stanice (stanice endotela rožnjače koje održavaju prozirnost rožnjače). 

Koji su simptomi bolesti?

Klinički se BK prezentuje smanjenom vidnom oštrinom, osećajem stranog tela u oku, bolom, te crvenilom i suzenjem oka. Dijagnoza se postavlja pregledom pod biomikroskopom gde se vidi otečena rožnjača smanjene providnosti s bulama. Merenje debljine rožnjače optičkom koherentnom tomografijom potvrđuje klinički pregled. 

Metode lečenja:

U terapiji se koriste kapi za lubrikaciju oka, terapeutska meka kontaktna sočiva i transplantacija amnijske membrane kako bi se ublažila bol i zaštitili izloženi nervni završeci. Tačan mehanizam uticaja amnijske membrane nije poznat, ali je dokazano da TAM poboljšava zarastanje epitela jer služi kao membrana za rast endotelnih stanica, sprečava infiltraciju upalnih stanica i smanjuje apoptozu keratocita. Stražnja lamelarna transplantacija radi se kad nisu nastale promene u punom sloju rožnjače dok se perforativna transplantacija radi kod ireverzibilno zamućenih rožnjača.