Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Transplantacija rožnjače

Transplantacija rožnjače je operacija u kojoj se bolesna rožnjača zameni sa zdravom, doniranom rožnjačom.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Dijagnostika i tehnologija

Rožnični topograf OCULUS Pentacam HR

OCULUS Pentacam HR - rožnični topograf snima reljef, tj. prednju i zadnju stranu rožnjače. U digitalnom obliku prikazuje kako stvarni reljef rožnjače, tako i matematičke modele koji upućuju na postojanje/nepostojanje odstupanja od savršeno zdravog oka. Uz reljef rožnjače oba topografa automatski mapiraju aberacije višeg reda rožnjače te prikazuju i analiziraju sliku celog prednjeg segmenta oka (prednje očne sobice, zenice, šarenice, gustinu sočiva). Pentacam HR smatra se zlatnim standardnom (referentnim uređajem) za topografiju rožnjače te u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnjače, uz 138.000 obrađenih točaka u svega 2 sekunde.
OČNA KLINIKA

Kako se izvodi pretraga?

Pretraga se izvodi tako da se pacijent udobno smesti neposredno ispred samog aparata, položi glavu na za to predviđena mesta te sledi uputstva osobe koja izvodi snimanje. 

Je li pretraga bezbolna?

Pretraga je u potpunosti bezbolna jer se uopšte ne ostvaruje kontakt između aparata i pacijentovog oka, jedino je važno da pacijent sledi uputstva i gleda tačno u zadatom smeru. 

Koliko dugo traje snimanje?

Pretraga traje samo nekoliko minuta, obično se uradi nekoliko snimaka svakog oka radi boljeg poređenja i analize. 

Optička koherentna tomografija prednjeg segmenta oka

Optička koherentna tomografija prednjeg segmenta oka – OCT Visante

OPERACIJA OKA SPLIT Pretraga na uređaju OCT Visante je nekontaktna, posebno korisna u planiranju hirurških zahvata na prednjem očnom segmentu kao i praćenju uspeha nakon operacije. Uređaj omogućava slike visoke rezolucije. OCT tehnologija se može koristiti za snimanje prednjeg i zadnjeg segmenta oka, ali zavisi od dužine svetlosnih talasa. Specifičnost testa je optimalna za snimanje prednjeg dela oka sa 1310 nm dok se premazadnjem smanjuje na 820 nm. Visante je odličan za evaluiranje rožnjače (debljine, LASIK flapova, incizija, distrofija, ožiljaka i sl) zatim za snimanje šarenice, očnog ugla i poziciju sočiva.
Pretraga se izvodi kao i kod Pentacama, bezbolna je i traje nekoliko minuta.