Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Transplantacija rožnjače

Transplantacija rožnjače je operacija u kojoj se bolesna rožnjača zameni sa zdravom, doniranom rožnjačom.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Operativni zahvat

Kako se izvodi operativni zahvat?

U zavisnosti od  bolesti rožnjače, u smislu da li je patološkim procesom zahvaćena puna debljina rožnjače ili samo njena površina, moguće je prilagoditi operativnu tehniku i primeniti perforativnu keratoplastiku (presađivanje pune debljine rožnjače) ili pak lamelarnu keratoplastiku (presađivanje delimične debljine u zavisnosti od toga u kojem je delu zamućenje).

Pod kojom se anestezijom izvodi operativni zahvat?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, a ponekad, ukoliko to zahteva stanje pacijenta, može se izvesti i u lokalnoj anesteziji. Sama procedura transplantacije rožnjače s pripremom donorskog tkiva i hirurškim zahvatom presađivanja traje u proseku 30 minuta. 

Koliko često se pacijent mora kontrolisati nakon zahvata?

Prvih 7-10 dana nužne su svakodnevne kontrole. Nakon toga kontrole su svake nedelje, zatim svake druge nedelje, pa svakog meseca, a onda pacijent dolazi na nekoliko meseci do jednom godišnje, kada je stanje stabilno. 

Perforativna transplantacija rožnjače

Što je perforativna transplantacija?

Perforativna transplantacija je operacija oka u kojoj se puna debljina bolesne rožnjače zamjenjuje sa zdravom doniranom rožnjačom. Oporavak vida je znatno sporiji u odnosu na slojevitu transplantaciju, no i danas se koristi za bolesti koje zahvataju sve slojeve rožnjače.
Ova metoda transplantacije više od 100 godina bila je zlatni standard u lečenju bolesti rožnjače, a i dalje je nezamenjiva u slučajevima ožiljaka (leukoma) koji zahvataju punu debljinu rožnjače, hidropsa rožnjače, preperforacija rožnjača i perforativnih povreda rožnjače. 

Kako se transplantat učvršćuje?

Transplantat se učvršćuje šavovima koji se mogu (ali ne moraju) skinuti nakon otprilike godinu dana. Operacija se obavlja u općoj ili lokalno potenciranoj anesteziji te traje prosječno 30 minuta. Prvih 7-10 dana nužne su svakodnevne kontrole.

Kako ide oporavak nakon zahvata?

Već nekoliko dana iza operacije pacijent postiže bolji vid nego što je imao, ali do punog oporavka vida kod ove metode tranplantacije rožnice treba pričekati i nekoliko mjeseci.

Slojevita (lamealna) transplantacija rožnjače (DSAEK, UT-DSAEK)

Što je slojevita transplantacija?

Slojevita transplantacija (DSAEK, UT-DSAEK) modernija je tehnika u kojoj je presađuje samo bolesni deo rožnjače.

OPERACIJA OKA SPLIT

Kako teče oporavak vida nakon operacije?

Vid se oporavlja brzo, već za nekoliko nedelja i mala je mogućnost komplikacije, a odbacivanja presađene rožnjače su izizetno retke. 

Koliko dugo se izvode ovakvi zahvati?

U svetu se izvode poslednjih desetak godina, a u oftalmološkoj Klinici Svjetlost poslednjih šest godina. Voditeljka Odseka za bolesti rožnjače prof. Iva Dekaris je izvela prve DSAEK i UT-DSAEK operacije u Hrvatskoj, ujedno i među prvima u Evropi, a ona je pozvani predavač o tim metodama na najeminentnijim evropskim oftalmološkim kongresima. Autorka je poglavlja o UT-DSAEK transplantaciji rožnjače u evropskom udžbeniku izdanom 2015. 

DSAEK (Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty)

DSAEK je lamelarna keratoplastika koja se koristi u slučajevima kada je prednji deo rožnjače bistar, a promene se nalaze na endotelu (unutrašnjem sloju rožnjače).

SPLIT

Kod kojih bolesti rožnjače se izvodi takva metoda transplantacije?

Ta metoda slojevite transplantacije primenjuje se kod bolesti kao što su: pseudofakna bulozna keratopatija, Fuchsova distrofija, dekompenzirani transplantati itd. DSAEK je najčešće izvođena metoda i u Americi čini 60% slučajeva svih operacija transplantacije.

Koja je prednost takve vrste transplantacije?

Prednost je što je najveći otvor na površini oka samo 3 mm i takva mala incizija čuva normalnu zakrivljenost rožnjače što je značajno za bolji vid nakon operacije, a i postoperativni oporavak je brži te se oporavak vida postiže za nekoliko nedelja. U perforativnoj keratoplastici za oporavak vidne oštrine treba nekoliko meseci.

Koja vrsta anestezije se koristi kod lamelarne transplantacije?

Lamelarna transplantacija se najčešće radi u lokalnoj potenciranoj anesteziji. 

Jesu li komplikacije manje?

Komplikacije vezane uz šavove tipa neovaskularizacije i mogućnosti infekcije ovom metodom se značajno smanjuju. Za razliku od perforativne keratoplastike stavljaju se samo tri šava na mestu incizija, a mogu se skinuti već drugi postoperativni mesec. Reakcije odbacivanja transplantata su deset puta ređe u poređenju sa perforativnom transplantacijom.

Što još utiče na oporavak vida?

U postizanju bolje vidne oštrine nakon DSAEK-a važnu ulogu ima vremenski period trajanja bolesti (što se ranije od početka bolesti učini operacija to bolji vid!) i debljina endotelnog transplantata (što tanji to bolje!), pa se tako poslednjih godina razvila i tehnika endotelne transplantacije UT-DSAEK kod koje je donorski sloj tkiva izrazito tanak. 

lesti (što se ranije od početka bolesti učini operacija to bolji vid!) i tankoća endotelnog transplantata (što tanji to bolje!), pa se tako posljednjih godina razvila i tehnika endotelne transplantacije UT-DSAEK kod koje je donorski sloj tkiva izrazito tanak.

UT-DSAEK (Ultra Thin Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty)

UT-DSAEK takođe je metoda zadnje lamelarne keratoplastike čiji je autor talijanski oftalmolog prof. Busin.

Koja je razlika između DSAEK-a i UT-DSAEK-a?

Razlika od konvencionalnog DSAEK-a je u samoj pripremi endotelnog transplantata tako da se dobije vrlo tanko donorsko tkivo od 100 mikrona ili još tanje.

Kakva je vidna oštrina nakon UT-DSAEK-a?

Vidna oštrina nakon UT-DSAEK-a je često 100% i postiže se u kraćem vremenskom periodu nego nakon perforativne transplantacije ili DSAEK-a. Vid nakon takvog zahvata je u potpunosti uporediv s DMEK tehnikom (tehnika u kojoj se presađuje samo membrana koja nosi endotel i endotelne stanice). Prednost nad DMEK-om je to što se UT-DSAEK presadak znatno ređe „odlepljuje“ s mesta gde je presađen u odnosu na DMEK presadak i zato je to metoda izbora endotelne transplantacije u našoj očnoj Klinici.