Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Novosti

Aktuelna događanja i novine u Klinici Svjetlost
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Nova metoda laserske operacije katarakte razvijana u Klinici Svjetlost

Nova metoda laserske operacije katarakte razvijana u Klinici Svjetlost
Laserska operacija sive mrene pruža manje invazivni, personalizovaniji postupak operacije s preciznošću većom od tradicionalne tehnike. 
U našoj matičnoj ustanovi u Zagrebu sprovodi se istraživanje nove generacije uređaja za lasersku operaciju katarakte.
Ovo je već treća studija za koju je svetska korporacija Johnson & Johnson Vision odabrala Svjetlost za partnera. Prve dve studije bile su u vezi sa razvojem sočiva, Symfony i Synergy. Ta sočiva lekari Svjetlosti ugradili su hiljadam ljudi, uključujući veliki broj slavnih među kojima i Tim Rotu, Ivani Tramp, Armandu Asanteu, Franku Neru, Lepoj Breni, Radetu Šerbedžiji, Maji Šuput i mnogim drugima.
Profesor Gabrić objašnjava zašto tek sada u javnost iznose da rade ovu novu metodu operacije katarakte: „Tehnologija napreduje strašnom brzinom i postoji zlatni standard u operaciji mrene, a to je ultrazvučna operacija mrene. Mi kao ustanova sa nekoliko hiljada takvih zahvata godišnje i više od 1500 ugradnji takozvanih premium sočiva, što je gotovo više od svih lekara u jednoj daleko bogatijoj Austriji, pre nego javnosti predstavimo nove usluge provodimo i vlastita ispitivanja i istraživanja tih uređaja. Uređaj za lasersku operaciju katarakte u Svjetlosti deluje od sredine novembra 2019. godine i izveli smo već više od 100 zahvata na njemu. Međutim, pre nego što smo uslugu ponudili javnosti hteli smo provesti vlastito praćenje rezultata prvih pacijenata koji su bez dodatne naknade dobili ovu novu inovativnu uslugu.“
„Kada postoji zlatni standard u medicini bitno je nešto novo uporediti sa tim standardom, jer ne mora sve što je novo biti bolje, posebno kada su rezultati ultrazvučne operacije gotovo savršeni. Prvi pacijenti kojima je izveden ovaj tip zahvata sada su otprilike tri meseca u intenzivnom praćenju kako bi mi bili sigurni da su rezultati isti ili bolji. Pre nego što se usluga oglasi i ponudi široj javnosti. Jer marketing kompanija koje proizvode te uređaje je jedno, a vlastito iskustvo je ipak jedino relevantno kod poređenja sa zlatnim standardom. Sada zapravo tek možemo reći da smo sigurni da je ono što proizvođač promoviše stvarno i istinito, radi se o velikim iznosima koji se ulažu u razvoj uređaja i ne možete slepo verovati šta kaže industrija, posebno kada govorimo o rezultatima operacija na živim ljudima,“ naglasila je prof. dr. sc Iva Dekaris, hirurg sa preko 25 godina iskustva u operacijama katarakte i transplantacijama rožnjače.
 
„Lično sam izvela preko 15 000 zahvata na sličnom uređaju, takođe femto laseru ali za rožnjaču koji se koristi u postupku laserskog skidanja dioptrije i naravno da me je jako zanimalo kako se slična tehnologija primenjuje na drugi tip operacija oka. Iskreno od kad radim u Svjetlosti pratim pacijente sa premium sočivima nakon operacije mrene i mogu reći da su naši rezultati uvek bili bolji od onih koje smo videli da druge kolege imaju na svetskim i evropskim kongresima. Izvela sam prvih 50 zahvata na ovom novom uređaju i lično ispratila sve pacijente i moram priznati da u poređenju sa onim zlatnim standardom koji je spomenuo prof. Gabrić i prof. Dekaris ovaj uređaj omogućava rezultate koji su jednako dobri, ako ne i bolji od zlatnog standarda,“ objasnila je dr. sc. Maja Bohač, refraktivni hirurg sa preko 30 000 zahvata laserskog skidanja dioptrije.
 
„Mene je oduševilo što često u operaciji katarakte imamo pacijente koji su imali ono staro uverenje, da „katarakta mora da sazri“ pre nego što se operiše. Međutim, to pravilo već 30 godina zapravo ne važi. To nije problem samo po sebi, već kod ultrazvučne operacije katarakte kada je „mlada“ operacija je brza i treba jako malo ultrazvučne energije da se „razbije“ što dovodi do brzog oporavka pacijenata nakon operacije. Dok kada se dogodi da pacijent ima „zrelu“ kataraktu onda moramo jako puno koristiti ultrazvuk i operacija traje duže, a oporavak umesto 24 sata traje i do nekoliko sedmica. Koristeći ovaj novi laser napravili smo nekoliko tih „zrelih“ katarakti i drastično smanjili vreme oporavka! To me strašno veseli jer sada i ti pacijenti imaju priliku brzo se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima,“ pokušao nam je dočarati doktor Barišić, voditelj odseka za hirurgiju katarakte u Klinici Svjetlost.
 
Doktor Ivan Gabrić koji je jedan od hirurga koji rade na ovom novom laseru izneo je svoja prva iskustva: „Iako sam relativno mlad izveo sam veliki broj laserskih operacija dioptrije, gotovo isključivo tehnologijom femtolasera i ovaj uređaj za operaciju katarakte meni je prirodni deo evolucije u oftalmologiji. Moj otac je počeo operisati katarakte pre nego što sam se ja rodio, njegovo hirurško iskustvo koje je stekao je za mene iskreno nedostižno. On je izveo preko 60 000 takvih operacija, njegovi su rezultati, brzina i hirurška veština u klasičnoj metodi nedostižni. Kada uporedimo svih 100 operisanih pacijenata na novom laseru sa njegovim standardom i njegov lični standard ultrazvučnom operacijom je takav da nema vidljive razlike. No, samo je jedan Nikica Gabrić i za nas mlađe hirurge koji nemamo takvo ogromno iskustvo ovaj uređaj omogućava da uprkos manjem iskustvu mi možemo postići iste rezultate.“
 
„Mi ovde govorimo o automatizaciji i robotizaciji medicine. Mi stariji hirurzi imamo enormno iskustvo koje smo stekli kroz godine rada, mladi hirurzi nikad neće moći to iskustvo steći dovoljno brzo te ovakvim uređajima medicina i industrija omogućavaju da veći broj lekara može raditi operacije mrene,“ naglasio je prof. Gabrić.
 
„Svjetlost je uvek bila prva u laserskim operacijama, znate 1998. godine smo prvi doveli laser za skidanje dioptrije u Hrvatsku, 2007. prvi smo doneli laser nove generacije za skidanje dioptrije na kojem su operisani gotovo svi naši doktori uključujući prof. Gabrića, doktorke Bohač i moj brat Ivan. Takav laser danas je u većini drugih ustanova u Hrvatskoj a mi smo prešli na novu bolju platformu 2011. Prvi femto laser za operaciju dioptrije doveli smo još davne 2010. godine, a 2011. uveli smo prvi femtolaser za operaciju čitalačke dioptrije. Laser za operaciju katarakte došao je u 2019-oj i nastavljamo taj niz gde smo uvek lider na tržištu laserske hirurgije oka. Zbog toga što smo tako veliki sistem sa 7 centara i preko 220 zaposlenih pre nego bilo šta ponudimo svojim pacijentima volimo biti 100% sigurni da se radi o usluzi koja je bolja ili jednako dobra onoj koju već nudimo,“ rekao je Krešimir Gabrić, dr. med. jedan od lekara koji izvode laserske operacije katarakte.
 
Osim što su vodeći po uvođenju novih operacija laserom, Klinika Svjetlost vodeća je, ne u Hrvatskoj već i u svetu, po uvođenju novih intraokularnih sočiva koje se ugrađuju nakon operacije katarakte. Prošla generacija takvih sočiva Symfony bila je ispitivana tokom 2014. godine u Svjetlosti i postala je sada neki oblik zlatnog standarda u svetu, no Svjetlost je u 2019. godini dobila na testiranje među prvima u svetu novo sočivo, Synergy, koje omogućava još bolji vid na svim udaljenostima sa manje smetnji od ranijih generacija. Od 8 centara u svetu koji su testirali to sočivo Svjetlost je jedini iz Centralne i Jugoistočne Evrope, a nakon inicijalnog ispitivanja Svjetlost je ugradila više ovih sočiva od svih drugih centara zajedno! Rezultate tih sočiva lično je predstavio prof. Gabrić pred 800 lekara iz Evrope i sveta tokom evropskog kongresa u Parizu.
Laserska operacija sive mrene pruža manje invazivni, individualiziraniji postupak operacije s preciznošću većom od tradicionalne tehnike. Napredna tehnologija kreira 3D jedinstvenu mapu oka i sočivo, te personaliziuje tretman po specifikacijama mape. Femto sekundni laser omekšava i razbija kataraktu u tanke komadiće, omogućavajući lakše i nežnije odstranjivanje. Kada je uklonjena katarakta, ugrađuju se sočiva.
 
Prednosti laserske operacije sive mrene:
Personalizovani pristup svake operacije
Operativni tok vođen kompjuterski
Visoka preciznost, tačnost i reproducibilnost zahvata
Manje invazivan zahvat i trauma za oko