Klinika Svjetlost

Zakažite se za pregled online

Zakazivanje za preglede

O nama

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regionu koja pruža kompletnu uslugu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Klinika Svjetlost

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regionu koja pruža kompletnu uslugu. Poznata je po najvišim standardima tehničke podrške i ljudskog znanja te se konstantno pokazuje kao predstavnik najnovije tehnologije u oftalmološkoj praksi. Prva je privatna univerzitetska klinika u Hrvatskoj, a osim u Zagrebu, gde je smeštena matična ustanova, ima svoje centre i u Splitu, u Bosni i Hercegovini u Sarajevu i Banja Luci.

Upoznajte nas

Očna Klinika Svjetlost dizajnirana je po uzoru na slične centre medicinske izvrsnosti u svetu.
Naši lekari su vrhunski stručnjaci s desetinama hiljada operativnih zahvata iza sebe koji svakom pacijentu pristupaju individualno i traže najbolje moguće rešenje za njega.

Osim laserskog skidanja dioptrije, operacija sive mrene (katarakte) i transplantacija rožnjače, izvodimo i vitrektomije – najsloženije oftalmološke operacije, operacije glaukoma uz ugradnju mini glaucoma shunta (implantat za drenažu), operacije strabizma, plastične operacije kapaka, ječmenca, protetske estetske operacije ugradnje silikonskih kuglica i sl.

Vrhunska tehnologija i princip jednodnevne hirurgije

Bolnica raspolaže sa 6 vrhunski opremljenih operacijskih dvorana u kojima je moguće zbrinuti sve bolesti oka koje zahtevaju hirurško lečenje – lasersko skidanje dioptrije, ultrazvučna operacija katarakte, operacije na zadnjem delu oka kod bolesti uzrokovanih dijabetesom, bolestima žute mrlje ili degenerativnim promenama mrežnjače, operativno lečenje glaukoma (povišenog očnog pritisaka), operativno lečenje strabizma (razrookosti), plastični i rekonstruktivni zahvati na kapcima, transplantacije rožnjače.

Većina hirurgije na oku izvodi se u sklopu dnevne bolnice gde su pacijenti pola sata po zahvatu u mogućnosti da idu kući (tzv. one-day surgery). U sklopu bolnice nalazi se i stacionar s 8 kreveta u kojem je moguć i dugotrajan smeštaj pacijenata s bolestima oka koje zahtevaju intenzivno lečenje ili nakon složenih operacijskih zahvata kada je potreban dugotrajniji nadzor.

Dijagnostički deo bolnice prostire se na tri sprata i podeljen je na 8 odseka. U sklopu bolnice nalazi se Odsek za hitan prijem pacijenata, Odsek za bolesti mrežnjače, Odsek za kataraktu, Odsek za glaukom i neurooftalmologiju, Odsek za bolesti dece, Odsek za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, Odsek za rožnjaču i Odsek za refraktivnu hirurgiju. Svaki od odseka opremljen je najmodernijom dijagnostičkom opremom i kadrom posebno specijaliziranim za svaki anatomski segment oka i njegove specifičnosti. 

Prva privatna univerzitetska klinika u Hrvatskoj

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost 2010. postala je Klinika za oftalmologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, čime je ujedno i prva privatna univerzitetska klinika u Hrvatskoj.

Dopusnica za obavljanje naučne delatnosti

Povezivanje s Medicinskim fakultetom rezultat je dugogodišnje saradnje prof. dr. sc. Nikice Gabrića i prof. dr. sc. Ive Dekaris s riječkim fakultetom i Institutom Ruđer Bošković na naučnoj i edukativnoj osnovi. Statusom klinike omogućeno je dalje sprovođenje naučno-istraživačkog rada i edukacija mladih lekara Hrvatske i regiona.

Klinika Svjetlost nastavlja i svoju saradnju s Institutom Ruđer Bošković na projektu „Imunologije oka“, u sklopu kojeg je već došlo do važnih saznanja u boljem shvatanju nastanka mehanizama upale i reakcije odbacivanja transplantata rožnjače.

Dobijanjem statusa specijalne bolnice i statusa klinike Svjetlost je kompletirala svoj rad i želju za stalnim postizanjem izvrsnosti u struci, dovođenjem novih tehnologija i pružanjem vrhunske medicinske pomoći svojim pacijentima. Proširenjem delatnosti svoja znanja i ljudske potencijale napokon će moći preneti i svojim kolegama u svrhu podizanja nivoa zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Edukacija mladih

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost veruje u edukaciju i obrazovanje mladih tako da svake godine zapošljava nekoliko novih lekara koji dobijaju mogućnost specijalizacije iz oftalmologije. Osim što imaju u potpunosti pokrivene troškove specijalizacije, lekari imaju mogućnost odlaska na prestižne svetske kongrese te posetu najpoznatijim oftalmološkim centrima, gde mogu steći nova znanja i tako biti uvek u korak s najnovijim dostignućima u struci.

Klinika Svjetlost u postupku je pokretanja poslediplomskih studija i kursa trajne izobrazbe za oftalmologe Hrvatske i regiona na kojem će se prenositi najnovija znanja i tehnička dostignuća struke. Studija će biti organizovana u saradnji s poznatim svetskim oftalmološkim stručnjacima s idejom produbljivanja međusobne saradnje i dovođenja svetske oftalmologije na naša područja.

Očna Klinika Svjetlost već posjeduje wet-lab (laboratoriju za hirurško usavršavanje na svinjskim očima i plastičnim modelima) u kojem se već sada sprovodi hirurško usavršavanje mladih kolega u svrhu što bržeg i boljeg postizanja hirurške spretnosti potrebne za kvalitetan pristup pacijentu.