Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lečenje glaukoma

Dugogodišnje iskustvo u radu s glaukomskim pacijentima. Dva specijalista za glaukom od kojih je jedan subspecijalist.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Pregled za glaukom

Celokupni pregled za glaukom obuhvata: 

  1. proveru vidne oštrine i merenje očnog pritiska
  2. određivanje vidnog polja
  3. merenje debljine rožnjače (pahimetrija)
  4. pregled očnoga ugla (gonioskopija)
  5. pregled i provera oštećenja očnog živca uz pomoć optičke koherentne tomografije (OCT)

 
Na početku pregleda lekar uzima detaljne podatke o razlogu pacijentovog dolaska. Osim trenutnih problema od pacijenta se nastoje uzeti što tačniji podaci o njegovom dosadašnjem zdravstvenom stanju i eventualnim očnim bolestima u porodici. Potom se proverava vidna oštrina i obavi se pregled na biomikroskopu kojim se utvrđuje trenutno stanje na prednjem i srednjem segmentu oka.
 
Nakon toga, pacijent se uputi na pregled vidnog polja koji obavljaju za to specijalno edukovani zdravstveni radnici. Pretraga je bezbolna, ali zahteva visoku koncentraciju, što ovu pretragu može produžiti i do sat vremena, u zavisnosti od saradnje pacijenta.
 
Kada se obavi pregled vidnog polja pacijent se vraća u specijalističku ordinaciju gde lekar meri očni pritisak. Pri tome se kapaju anestetske kapljice tako da pretraga nije neugodna. Iste kapljice se koriste i kod naredne analize, koja se zove gonioskopija i kojom se utvrđuje širina očnog ugla. Izvodi se uz pomoć gonioskopske lupe koja se prislanja direktno na površinu oka i sasvim je bezbolna.
 
Ukoliko širina očnog ugla to dozvoljava širi se zenica ukapavanjem kapljica da bi se što bolje mogao napraviti pregled očnog živca i žute mrlje. U tome nam znatno pomaže aparat OCT pomoću kojeg se izvodi optička koherentna tomografija. To je takođe neinvazivna pretraga koja nam pouzdano daje podatke o eventualnim oštećenjima očnog živca i žute mrlje. Ovaj deo pregleda može trajati od 30-60 minuta a to zavisi od brzine širenja pacijentovih zenica. Zbog proširenih zenica koje se skupljaju nakon nekoliko sati, preporuka je da se zbog zamućenog vida u tom vremenu ne upravlja vozilima.
 
U završnoj fazi pregleda lekar objedini sve napravljene nalaze i na osnovu toga određuje terapiju, ukoliko je to potrebno. Terapija je u početku medikamentozna u vidu kapljica koje se kapaju u oči. Ukoliko je potrebno može se dopuniti laserskim tretmanom,u ukoliko ni to nije dovoljno pacijent se upućuje na operativni zahvat kojim bi se pokušao sniziti očni pritisak do normalnih vrednosti.