Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Mrena (katarakta)

6 iskusnih očnih hirurga s više od 30000 operacija mrene u 18 godina Klinike Svjetlost.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Dijagnostika i tehnologija

IOL master – uređaj koji meri jačinu sočiva koja će biti ugrađena u oko prilikom operacije mrene. Uzimajući u obzir dužinu oka, keratometrijske vrednosti, dubinu prednje sobice te niz formula izračunava jačina sočiva koja će biti ugrađena. Kako se izvodi - Pacijent sedne za uređaj, osloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pretraga je bezbolna, traje pola minute, a nalaz se dobija odmah.

UZV + A scan – pretraga kojom se dobija uvid u unutrašnjost oka i dužinu oka.
Kako se izvodi - Pacijent udobno sedi na stolici, a lekar ultrazvučnom sondom nežno prelazi po donjem i gornjem kapku i snima fotografije. Kod A scana potrebno je sondu prisloniti na rožnjači prethodno anesteziranog oka. Pretraga je bezbolna, nije štetna i traje nekoliko minuta.

Kornealna topografija – pretraga koja daje uvid u zakrivljenost prednje površine rožnjače i određuje vrednost rožnjačnog astigmatizma. Kako se izvodi? Pacijent sedne za uređaj, osloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pretraga je bezbolna, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah.

Endotelni mikroskop – pretraga koja računa broj endotelnih stanica u rožnjači.
Kako se izvodi? Pacijent sedne za uređaj, osloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pretraga je bezbolna, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah.

OCT žute mrlje/makule i vidnog živca – snima strukturu žute mrlje/makule i vidnog živca i otkriva moguće poremećaje tih struktura, inače nevidljivih kod pregleda s lupom. Kako se izvodi? Pacijent sedne za uređaj, prisloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pretraga je bezbolna, traje nekoliko sekunda, a nalaz se dobija odmah.