Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Mrena (katarakta)

6 iskusnih očnih hirurga s više od 30000 operacija mrene u 18 godina Klinike Svjetlost.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Pregled

Na pregledu očne mrene određuje se vidna oštrina, meri se očni pritisak, biomikroskopski se pogleda oko pa se nakon toga šire zenice kako bi se dobio detaljan uvid u stanje sočivo/mrene, vidnog živca, žute mrlje i celokupne mrežnjače.

Od pretraga se najpre radi računanje jačine intraokularnog sočiva, koje se ugrađuje u oko uređajem koji se zove IOL Master radi određivanja jačine sočiva. To je najprecizniji uređaj koji postoji, a izuzetno je bitan jer preciznim određivanjem jačine sočiva možemo pacijenta osloboditi naočara u nekim situacijama, u zavisnosti od vrste sočiva za koju se odlučio. U slučajevima gustih mrena radi se i ultrazvučni A scan koji takođe tačno izračuna jačinu sočiva.

Zatim se snima topografija rožnjače kako bi se tačno odredio astigmatizam i otkrile moguće nepravilnosti rožnjače što je pogotovo važno kod ugradnje multifokalnih i toričnih sočiva. Dijagnostika žuta mrlje/makule i vidnog živca (OCT žute mrlje/makule i vidnog živca) izuzetno je bitna kako bi se pre operacije dijagnostifikovale njihove eventualne bolesti. To je bitno pri ugradnji multifokalnih sočiva, ali je važno i zbog davanja nekih lekova za bolesti očne pozadine pre i tokom operacije mrene. Ultrazvuk očne jabučice može otkriti neke bolesti koje se ne vide kod izrazito gustih mrena kad očna pozadina nije dostupna analizi kroz proširenu zenicu. Tako se mogu otkriti odlepljenja mrežnjače, krvarenja u oku, tumori oka i sl. Merenje endotelnih stanica rožnjače pre operacije izuzetno je važno kako bi se kod pacijenta koji ima smanjen broj tih stanica tokom operacije dodatno zaštitila rožnjača s tzv. viskoelastikom, gustom tečnošću koja štiti rožnjaču tokom operacije. Naime, endotelne stanice ispumpavaju vodu iz rožnjače nakon operacije i omogućavaju oporavak i razbistravanje rožnjače nakon operacije. Ukoliko pacijent ima manji broj tih stanica postoji opasnost od produženog oporavka zamućenja rožnjače, pa čak i trajnog oštećenja rožnjače i vida.

Pregled završavamo razgovorom s pacijentom kako bi dobio sve potrebne informacije i uz pomoć lekara odlučio o vrsti sočiva koja će se ugraditi u oko.

Pre operacije pacijent treba da uradi kompletnu krvnu sliku (KKS), merenje šećera u krvi (GUK), sedimentaciju eritrocita (SE) i EKG.