Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Starosna dioptrija

Rešavanje dioptrije za čitanje ugradnjom multifokalnih i extended range vision intraokularnih sočiva pacijentima koji nemaju mrenu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Dijagnostika i tehnologija

IOL master – uređaj koji koji služi da se izračuna dioptrija veštačkog sočiva koje se nakon operacije mrene i vađenja prirodnog sočiva, ugrađuje unutar oka. Uzimajući u obzir dužinu oka, keratometrijske vrednosti, dubinu prednje sobice te niz formula izračunava jačinu sočiva koja će biti  ugrađeno. Procedura je vrlo jednostavna. Pacijent sedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pretraga je bezbolna, traje pola minute, a nalaz se dobija odmah.

UZV + A scan – analiza kojom se dobija uvid u unutrašnjost oka i dužinu oka. Pacijent udobno sedi, a lekar ultrazvučnom sondom nežno prelazi po donjem i gornjem kapku i snima fotografije. Kod A scana potrebno je sondu prosloniti na rožnjaču, prethodno se daje anestezija. Pretraga je bezbolna, nije štetna i traje nekoliko minuta.

Kornealna topografija – pretraga koja daje uvid u zakrivljenost prednje površine rožnjače i određuje vrednost rožnjačnog astigmatizma. Pacijent sedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pretraga je bezbolna, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah.

Endotelni mikroskop – pretraga koja računa broj endotelnih stanica u rožnjači. Pacijent sedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pretraga je   
bezbolna, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah.