Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Transplantacija rožnjače

Transplantacija rožnjače je operacija u kojoj se bolesna rožnjača zameni sa zdravom, doniranom rožnjačom.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Keratokonus

Šta je keratokonus?

Keratokonus je najčešća degenerativna promena rožnjače, koju karakteriše neupalno progresivno stanjivanje rožnjače. To je stanje oka koje se često pominje pod popularnim nazivom “kupe u očima”. Mi vidimo tako što gledamo kroz providni spoljašnji deo oka koji se naziva rožnjača. Normаlni oblik rožnjаče je polu-loptаsti. Ponekаd, međutim, strukturа rožnjаče jednostаvno nije dovoljno jаka dа održi ovаj okrugli oblik tokom vremena i rožnjаčа se ispupčuje ka spoljа i poprima oblik kupe. Pogađa jednu osobu na dve hiljade stanovnika, češće kod muškaraca nego kod osoba ženskog pola. Pojavljuje se kod svih populacija širom sveta, iako se javlja češće kod nekih etničkih grupa.

Tačan uzrok keratokonusa je još uvek nepoznat, ali se smatra da je povezan s lošom enzimskom aktivnošću unutar rožnjače. Utvrđena je i genetska predispozicija s obzirom na to da se češće javlja u porodicama kod kojih je već dijagnostikovan keratokonus. Progresija keratokonusa je brža kod pacijenata s Daunovim sindromom. Smatra se da bolest obično zahvata oba oka, ali najčešće jedno oko ima više izraženu progresiju bolesti. Najčešće napreduje u adolescentskom uzrastu i potom se stabilizuje (iako nije pravilo).  

Koji su simptomi keratokonusa?

Simptomi keratokonusa su zаmаgljen vid, povećan sjaj, pojave oreola u vidu i loš noćni vid. 

Metode lečenja keratokonusa

Lečenje blagih i srednje teških slučajeva keratokonusa sastoji se u nošenju naočara i polutvrdih ili pak tvrdih kontaktnih sočiva i redovnom praćenju bolesti. Za progresivne oblike bolesti savetuje se cross linking metoda. Pacijenti koji dobro podnose sočiva često su zadovoljni svojim vidom, dok su osobe sa uznapredovalim stadijumom keratokonusa, oni koji ne mogu sočiva da nose, a vidna oštrina im je ispod 30%, kao i oni s izrazitim stanjenjem rožnjače kandidati su za rožnjačnu hirurgiju. Ako je došlo do dekompenzacije rožnjače i ona je nepovratno izgubila svoju providnost, tada je perforativna transplantacija rožnjače jedina metoda izbora za te pacijente. Najbolje tehnike koje se koriste kako bi se dijagnostikovao i pratio tok bolesti su OCT-optička koherentna tomografija prednjeg dela oka i Pentacam- kompjuterizovana kornealna topografija. 

Crosslinking (fototerapija abnormalnosti strukture rožnjače)

Crosslinking je zahvat kojim se pokušavaju pojačati oslabljene kolagenske veze rožnjače i tako usporiti napredovanje keratokonusa. Naglasak je na reči "usporiti" jer se procedura koristi u svetu oko 20 godina, tako da još uvek ne postoji dovoljan vremenski period da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da crosslinking definitivno zaustavlja keratokonus. Prema dosadašnjim iskustvima, od 5 pacijenata kojima je napravljen taj zahvat, jedan je došao do transplantacije rožnjače.

Osobe kojima se preporučuje crosslinking jesu pacijenti s keratokonusom čija debljina rožnjače nije ispod 390 mikrona, pacijenti čija je rožnjača bistra i bez ožiljaka, a vidna oštrina s naočarima može iznositi 0,9 ili niže. Pacijenti s drugim bolestima rožnjače i pacijentkinje koje su trudne nisu kandidati za crosslinking.

Zahvat crosslinking traje oko dva sata. Radi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Finom špatulom skloni se površinski sloj rožnjače, odnosno njen epitel. Nakon toga se rožnjača tretira visokim dozama B2 vitamina u obliku guste tečnosti koja se zove Riboflavin u trajanju od 20 do 30 minuta. Riboflavin ovde ima višenamensku ulogu. Pre svega da pojača rožnjaču, ali isto tako važno i da zaštiti dublje segmente oka od UV zraka kojima će se oko tretirati kasnije. Po završetku rožnjača se tretira UV lampom kroz narednih pola sata uz pauze nakon svakih pet minuta. Lampa se automatski sama isključuje i u pauzi od dve minute ponovo se ukapava Riboflavin koji s UV zrakama ima zadatak da pojača rožnjaču. Nakon završetka zahvata na tretiranu rožnjaču se pridodaju meka kontaktna sočiva koja kontinuirano ostaju u oku 4 do 7 dana. Pacijent dobija lokalnu terapiju u vidu kortikosteroidnih kapljica koje će ukapavati kroz naredna dva meseca. Prvi dan po zahvatu pacijent može osećati jake bolove na šta se svakako upozori.
 
Stvarni rezultati nakon crosslinkinga procenjuju se nakon 6 do 12 meseci kod odraslih pacijenata, a kod dece su potrebna i do 24 meseca. Pacijent može nakon oporavka da nastavi sa nošenjem kontaktnih sočiva, a vrlo često su to sočiva s istim parametrima kao i pre crosslinkinga.