Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Dijabetes i retina

posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Degeneracija makule

Starosna degeneracija makule ili žute pjege

Makula ili žuta mrlja je srednji deo retine ili mrežnjače koja nam omogućava centralni vid, čitanje i razlikovanje finih detalja. Degeneracija makule je bolest koja se obično javlja kod starijih osoba, obično iznad 50. godine života, a koje uzrokuje gubitak vida u središtu vidnog polja tako da se otežava i onemogućuje čitanje i prepoznavanje lica, iako preostali periferni vid omogućuje ostale svakodnevne aktivnosti. Faktori rizika, osim životne dobi, su porodična anamneza, pušenje, te povišen krvni pritisak i holesterol. Javlja se u dve forme: “suvoj” i “vlažnoj”.
 

Šta je suva, a šta vlažna degeneracija makule?

Suvi oblik makularne degeneracije manifestuje se propadanjem stanica mrežnjače odgovornih za vid. Suvi oblik sporije napreduje od vlažnog oblika makularne degeneracije, ali vremenom dovodi do nepovratnog smanjenja vidne oštrine. Najteži oblik suve degeneracije dovodi do potpuno ogoljelih delova mrežnjače što se naziva geografskom atrofijom jer podsjeća na geografsku kartu područja na kojima nedostaju delovi tkiva odgovorni za vid. Nažalost, trenutno ne postoji nijedan delotvoran način lečenja suve degeneracije makule, nego je izuzetno važno uzimati kombinacije vitamina i visokih doza antioksidanata luteina i omega kiselina koje danas postoje u skoro svim apotekama i dokazano usporavaju napredovanje suve senilne degeneracije makule, kao i njen prelazak u vlažnu. 

U vlažnom obliku senilne degeneracije makule uz propadanje tkiva makule takođe dolazi i do krvarenja i nakupljanje tečnosti iz abnormalnih krvnih sudova ispod makule. Ako se stanje ne leči, dolazi do stvaranja ožiljaka za nekoliko nedelja ili meseci i nastaju trajna i nepopravljiva oštećenja fotoreceptora žute mrlje, a zatim i brz gubitak vidne oštrine.  

Koji su simptomi vlažne degeneracije makule?

Pojava slabljenja centralnog vida, otežano čitanje, nastanak centralno smeštene senke ili gubitka dela slike u centru, iskrivljene linije, problem razlikovanja boja i sporog oporavka vida pri prelasku iz svetle prostorije u tamnu, najčešći su simptomi vlažne degeneracije makule. 

Kako se dijagnostikuje vlažna degeneracija makule? 

Iskusni oftalmolog već samim širenjem zenica i pregledom makule može utvrditi krvarenje i otok žute mrlje. Potvrda dijagnoze dobija se za vreme istog pregleda snimanjem na OCT- uređaju. Ponekad se dodatna potvrda dobija izvođenjem fluoresceinske angiografije.  

Kako se leči vlažna degeneracija makule? 

Iako vlažna degeneracija, za razliku od suve, uzrokuje brzi gubitak vida, danas postoje vrlo delotvorni lekovi pod nazivom anti-VEGF (engl. anti-Vascular Endotheilal Growth Factor) koji smanjuju krvarenje i curenje tečnosti ispod makule te poboljšavaju vid. Lekovi se moraju primeniti u obliku inekcija. Inekcije se daju u oko u lokalnoj anesteziji i nisu bolne. Nakon primene ambulantno, pacijent ide odmah kući. Lečenje traje od nekoliko meseci do nekoliko godina i zahteva ponavljanje inekcija u razmaku od mesec dana. Trenutno se na tržištu nalaze Avastin (bevacizumab), Lucentis (ranibizumab) i Eylea (aflibercept), a u kliničkoj je fazi ispitivanja Fovista (anti-PDGF – engl. Anti Platelet Derived Factor). Sve u svetu dostupne lekove za lečenje vlažne degeneracije makule primenjujemo u Klinici Svjetlost.   

Zašto je važno rano otkrivanje ove bolesti i prevencija?

Za pacijente starije životne dobi vrlo je važan preventivni oftalmološki pregled gde se jednostavnim širenjem zenica može utvrditi u kakvom je stanju makula. Početne promene vlažne degeneracije mogu se uspešno lečiti pomenutim inekcijama.  

Zašto očna Klinika Svjetlost?                                     

U očnoj Klinici Svjetlost imamo veliko iskustvo u lečenju te bolesti jer smo lečenje inekcijama počeli 2005. godine, samo nekoliko meseci nakon što je lečenje otkriveno u Sjedinjenim Američkim Državama. Primenjujemo sve dostupne lekove u svijetu. Lečenje inekcijama radimo ambulantno i celi postupak traje 15-ak minuta. Lečenje planiramo individualno jer naš OCT uređaj poslednje generacije omogućava detekciju i najsuptilnijih promena. Trenutno učestvujemo u sprovođenju američke studije za ispitivanje Foviste, novog sledećeg leka za vlažnu degeneraciju makule te smo sertifikovani od strane američkih regulatornih tela da zadovoljavamo najviši stepen dijagnostičko-tehnologijske razine za ispitivanje novih lekova za bolesti retine.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.