Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lasersko skidanje dioptrije

Klinika Svjetlost bavi se skidanjem dioptrije već 20 godina, a prof. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u regionu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Druge metode korekcije dioptrije: ugradnja fakičnih sočiva

Kod osoba koje imaju izuzetno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +6.00) ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnjače (prednji prozirni deo oka) pretanke za delovanje lasera ili poseduju neke nepravilnosti na rožnjači zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija, postoji mogućnost ugradnje fakičnih sočiva (Implantable Collamer lens-ICL, Verisyse, Veriflex) u oči.

FAKIČNE LEĆE Fakična sočiva ugrađuju se u prednji deo oka (ispred ili iza zenice), bez vađenja prirodnog sočiva i funkcionišu kao kontaktna sočiva u oku, samo što pacijent nema nikakvu brigu oko njih niti ih oseti.

Operacija oka se izvodi kroz male rezove kojima najčešće nije potrebno ni šivanje. Operativni zahvat je gotovo u potpunosti lišen komplikacija i čuva celokupnu strukturu oka (ne uklanja se ni jedna struktura oka). Izrazito je pogodan za mlade osobe (između 20 i 50 godina) koje još imaju mogućnost akomodacije oka, tj. mogućnost izoštravanja slike i na daljinu i na blizinu. Takođe, zahvat je reverzibilan tj. sočiva se mogu izvaditi iz oka (oku se vraća dioptrija) bez dodatnih oštećenja (u slučaju porasta dioptrije i potrebe za ugradnjom jačih sočiva ili dolaska nove značajno bolje tehnologije).

Postoji nekoliko vrsta takvih sočiva (Implantable Collamer Lens-ICL, Verisyse, Veriflex) koji omogućavaju tretiranje spektra dioptrija od -23 dioptrije do +21 dioptrije te 6 cilindara astigmatizma.  

Implantable Collamer lens (ICL)

Sočivo se ugrađuju iza zenice (u zadnju očnu sobicu između šarenice i prirodnog sočiva). Trenutno se smatraju najkvalitetnijim rešenjem za osobe koje nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije, a dolaze u spektru dioptrija od -0,50 do -18 te +0,50 do +8, koriguju i astigmatizam do 6 dioptrija. U poređenju s ostalim generacijama fakičnih sočiva imaju veću optiku te su pogodna i za osobe s velikim prečnikom zenica. Takođe, zbog položaja sočiva u oku primećeno je da kod osoba s velikim minus dioptrijama značajno popravljaju vidnu oštrinu u odnosu na naočare i kontaktna sočiva. Građena su od biokompatibilnog materijala stoga ne uzrokuje imunološku reakciju oka, a imaju i anti-refleksivno dejstvo i omogućavaju UV zaštitu.

UGRADNJA FAKIČNIH LEĆA U SPLITU

Verisyse/Veriflex

Sočiva se ugrađuju ispred zenice na šarenicu. Daju odličan kvalitet vida osobama s visokim dioptrijama, a danas se ugrađuju kada je iznos dioptrije veći od spektra dioptrija ICL sočiva te kod osoba sa slabim podupirućim aparatima oka koji nisu u mogućnosti držati sočivo iza zenice. Sočiva na tržištu postoje više od 20 godina i uz njih je najveće svetsko iskustvo koje ukazuje na izvrsne rezultate i stabilnost zahvata.

INTRAOKULARNE LEĆE SPLIT